Belföld

Élőláncot szerveznek a CEU köré

Kedden 17 órakor újra demonstrálnak, ha elfogadják az egyetem ellehetetlenítését célzó törvénymódosítást.

Kedden szavaz az Országgyűlés arról a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által benyújtott törvényjavaslatról, amely a gyakorlatban a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) működésének ellehetetlenítését jelentené. Mint arról hétfőn este beszámoltunk, a törvényalkotási bizottság Fidesz-KDNP-s többsége még az utolsó pillanatban is szigorított a javaslaton, így például feltételként szabnák, hogy az oklevél kiadásához az Egyesült Államok szövetségi kormányával kell nemzetközi megállapodást kötni, noha oktatási ügyekben Amerikában a tagállami kormányok illetékesek.

A CEU tönkretétele ellen már több száz nemzetközileg jegyzett tudós tiltakozott, köztük számos Nobel-díjas, vasárnap pedig Budapesten nagy létszámú tüntetés zajlott, az Orbán-kormány viszont hajthatatlannak látszik. A vasárnapi tüntetés szervezői ezért

kedden 17 órától újabb demonstrációt szerveznek a CEU Nádor utcai épületénél,

élőláncot vonnak az egyetem köré, ha a Parlament elfogadja az érintettek bevonása nélkül, kivételes eljárásban keresztülvert törvényjavaslatot, amit az oktatási szabadság durva korlátozásának tartanak. A gyülekező 16.45-től lesz.

A szervezők Áder János köztársasági elnöknek is üzennek: a törvényt ne írja alá, hanem mielőbb küldje az Alkotmánybíróságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik