Belföld

Többet bírálja Merkel Orbánt, mint más diktátorokat

Meglepően megengedők az európai lapok Orbán Helmut Kohlnál tett látogatása után. Kiemelik, hogy maga Orbán is megengedően nyilatkozott a merkeli menekültpolitikáról.

Német és más európai lapok is foglalkoztak szerdán Orbán Viktor és Helmut Kohl volt német kancellár találkozójával.

FAZ: Ami fontos volt Kohlnak

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Ami fontos volt Kohlnak címmel közölte Berthold Kohler kommentárját, miszerint csak maga a volt kancellár és környezete tudja, hogy mi volt az a meghatározó motiváció, ami Orbán meghívására indította őt. Orbán arról számolt be, hogy Kohl az egészségi állapota miatt nem tud mindent kifejezni. Azonban – tette hozzá Kohler – a német egység kancellárját állapota nem akadályozta abban, hogy emlékeztessen arra, mennyire fontos volt neki egész életében az “igaz barátság és a hála”.

Süddeutsche Zeitung: EUrózió

A liberális Süddeutsche Zeitung Az EUrózió címmel közölte Stefan Ulrich írását, miszerint “a magyar miniszterelnök lerombolja mindazt, amit a volt német kancellár felépített”. A szerző szerint “lehet, hogy Helmut Kohl egy beteg ember, de nagyon is érzi, hogy veszélyben van az ő Európája”, és a találkozón “remélhetőleg fejmosásban részesítette eltévelyedett fiát”.

Tagesspiegel: szegény kicsi országok

A liberális Der Tagesspiegel Kohl jelzése: ez már nem az én Európám címmel közölte Stephan-Andreas Casdorff kommentárját, aki kifejtette: Angela Merkel a menekültválság ügyében nem konzultált partnereivel, hanem rögtön a következményekkel szembesítette őket, így nem csoda, hogy az EU-ban számos partner, főleg a kisebb országok úgy érzik, hogy Németország nem becsüli őket eléggé. Ilyesmi Kohllal nem fordulhatott volna elő. A volt kancellár éppen ezt jelzi Orbán fogadásával. Elképzelhető, hogy Kohl azt gondolja, hogy Merkel “tönkreteszi az én Európámat”, és “ezt nem is kell kimondania, elég, ha találkozik Orbán Viktorral”.

Handelsblatt: Kelet-Európa Orbán mellett áll

A Handelsblatt című üzleti lap Isten, becsület, haza címmel közölte Christian Rickens kommentárját, aki kiemelte, a német nyilvánosság, és “sajnos gyakran a német politikusok is hajlamosak rossz európainak bélyegezni azokat, akik egy kicsit másként látják a világot, mint mi”, és Magyarország ennek a látásmódnak a következtében “rasszista, a szolidaritást megtagadó rezsimmé válik, ami ellenáll a menekültválság egyetlen értelmes, azaz német megoldásának”. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az EU keleti részének csaknem fele inkább Budapest mellett áll ebben a kérdésben, és nem Berlin mellett, Orbán pedig demokratikusan megválasztott kormányfő.

Némely “igazi diktátornak” sokkal kevesebb bírálatot kell meghallgatnia Németországtól, mint neki – jegyezte meg Rickens, aki szerint az európai projekt veszélyeztetésének elkerülése érdekében a németeknek “végre meg kell tanulniuk higgadtan és a bizalom alapján viszonyulni más EU-tagállamok demokratikusan megválasztott vezetőihez”, akik részben más értékrendet és más politikát képviselnek mint a németek.

Politico: meglepő Orbán

A Politico hírportál meglepetésként értékelte Orbán előző napi kijelentését, hogy Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Merkelt. Az amerikai lap európai kiadásában azt írták, hogy Orbán az utóbbi hónapokban nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem a merkeli menekültpolitika bírálatára. Mint írták, a mostani békülékenyebb megnyilvánulások feltűnően eltérnek Orbán korábbi hangnemétől.

Financial Times: Merkel támogatása? Micsoda?!

Orbán látogatása régi barátjánál felborzolja Berlin idegeit című keretes írásában a Financial Times kiemeli, hogy mindkét államférfi ellenzője Merkel bevándorlási politikájának. Mivel egyikük sem vonta vissza korábbi kritikáit, a látogatás egy újabb támadás lehet annak ellenére, hogy végül Merkel támogatásáról szóló nyilatkozattal végződött a találkozó. A lap hozzáfűzi, a keddi látogatás rövid időn belül Orbán második németországi találkozója egy olyan politikussal, aki bevándorlásellenes kritikát fogalmaz meg Merkellel szemben.

Die Presse: kedves szavak

Kohlnál tett látogatása után Orbán barátságosan nyilatkozott, miszerint Németország és Magyarország által képviselt menekültpolitika között nincs különbség, és támogatja Merkel törekvéseit – írta a Die Presse. Az osztrák lap szerint azonban “a kedves szavak ellentétben állnak a kormányfő eddigi kijelentéseivel”, hiszen Orbán a merkeli menekültpolitika legnagyobb ellenzője volt. A lap idézi a keddi nyilatkozatot, miszerint a Kohllal együtt a zsidó-keresztény értékek valamint az európai törvények betartása mellett állnak ki, és úgy vélik, hogy a közös európai egyezmények betartása, akárcsak a külső uniós határok védelme minden tagállam számára kötelező. Mindez “természetesen Merkel eddigi menekültpolitikáját célzó oldalvágásként is értelmezhető”.

Le Monde: nagyon szimbolikus látogatás

Orbán Viktor magán-, de nagyon is szimbolikus látogatása Helmut Kohlnál címmel közölt tudósítást a Le Monde. A francia balliberális lap kiemelte, hogy miután a magyar miniszterelnök a menekültpolitikában a német kancellár legfőbb ellenfelének tekinthető, a látogatás számos értelmezésre adhat okot. Az, hogy Merkel közvetett bírálata lett volna, annak ellenére “csábító” (értelmezés) a lap szerint, hogy azt a kancellár környezete és maga Orbán Viktor is cáfolta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik