Belföld

Jobbik: megmenekülhetnek a nemzeti parkok

A Jobbik szerint reményt adhat a hazai természetvédelemnek az Alkotmánybíróság döntése, amelyet az ellenzéki párt úgy értékelt: elbukott az a törvény, amely keretében a Fidesz a nemzeti parkok földterületeinek megszerzésére tett kísérletet.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közleményben értékelte az Ab határozatát. Mint írta: a döntéssel igazolódott az emberek, a szakma, a civil- és zöldszervezetek mellett a Jobbik álláspontja is. Emlékeztetett: pártja következetesen bírálta a javaslatot, hiszen az amellett, hogy a fideszes érdekek kiszolgálásáról szól, komoly visszalépést jelentett volna a hazai természetvédelemben.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt: fejezze be az igazságtalan és felháborító földpolitikáját, fogadja el, hogy természeti értékeink megóvása nem lehet pártpolitikai ügy! Hozzátette ugyanakkor: félő, hogy a kormány további türkökkel készül “a fideszes haverok földéhségének kielégítésére”.   

Az Ab azt mondta ki: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

Az Országgyűlés április végén egyszerű többséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek. Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult.

MSZP: vereséget szenvedtek, akik kifizetőhellyé akarták silányítani a természetvédelmi területeket

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével vereséget szenvedtek azok, akik területalapú támogatásra ácsingózva fideszes kifizetőhellyé akarták silányítani Magyarország természetvédelmi területeit.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón ezt arra reagálva közölte, hogy az Ab kimondta: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló április végén módosított törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek.

A szocialista politikus úgy értékelt: győzött a józan ész. Mint mondta, hiába próbálta Orbán Viktor miniszterelnök erőből átnyomni ezt “a gyalázatos tervet”, még “a fideszes többségű Alkotmánybíróságnak is sok volt”. Szerinte azok a fideszesek is győztek, akik nem támogatták szavazatukkal a kétharmados parlamenti többséget igénylő jogszabály-módosítást.

Harangozó Gábor elmondta, nincsen illúziójuk, a Fidesz eddig is trükközött és nyilván ezután is minden trükköt el fog követni, hogy átjátssza a haveroknak a természetvédelmi földeket.

Arra kérte “Orbán Viktort és az érintett barátokat”, hogy ne menjenek szembe a józan ész akaratával, lássák be, a természetvédelmi földek lenyúlásába beletört a bicskájuk.

Az ellenzéki képviselő kérdésre válaszolva elmondta, ebben a formában a törvény nem hirdethető ki, de ha Fidesz trükközni akar, elképzelhető, hogy úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő hatás- és feladatkörét, hogy az megkapja a természetvédelmet feladatként.

PM: üdvözöljük a határozatot

A Párbeszéd Magyarországért (PM) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését a földvagyonról szóló törvényről, és fontosnak tartja, hogy a testület kimondta: a természetvédelem elért jogszabályi szintje nem csökkenthető.

Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja hétfőn az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem alkalmas a természetvédelmi szempontok érvényesítésére, nincsen meg hozzá a szaktudása, a szakemberei, hiányoznak az intézményi feltételek.

Hozzátette: megdöbbentő, hogy “a fideszes földrablás” gyakorlatilag akadály nélkül ment végig a közigazgatáson, és csak az Alkotmánybíróság tudta megállítani, illetve hogy a környezetvédelemért felelős Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a természetvédelemre káros törvényjavaslatot terjesztett be.

A környezetvédelmi szakpolitikus elmondta, remélik, hogy a kormánypártok belátják, nem érdemes ezen az úton továbbmenni, és nem próbálnak meg valamilyen trükköt bevetve kibújni a döntés alól.

Az Ab hétfőn mondta ki: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló április végén módosított törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik