Belföld

Feloszlatná az Országgyűlést a Quaestor-botrány miatt

szabó tímea rock (szabó tímea, )
szabó tímea rock (szabó tímea, )

A PM társelnöke szerint már világos mindenkinek, hogy a Quaestor-botrány „nem egyszerűen szabadjára eresztett brókerek pusztító tevékenysége, hanem a kormányzati szintre emelkedett bűn és kriminológia bizonyítéka”.

Szabó Tímea független képviselő blogján magyarázta el, miért tartja szükségesnek az Országgyűlés feloszlatását. „Az Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel baráti kapcsolatokat ápoló, miniszterelnökségi parlamenti belépővel rendelkező Tarsoly Csaba társaságát állami cégek segítették állampapírok vásárlásával és elhelyezésével, hozzájárulva ezzel egy piramisjátékként működő csalássorozat fennmaradásához. (…) Amikor a készülő botrányról a kormányzat előzetesen értesült, egyetlen reakciója az állami pénzek még éppen időben történő kimentése volt”. 

A PM társelnöke szerint Matolcsy és Polt is felelős. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó jegybank a Quaestor-csoport egyik tagjának olyan kötvénykibocsátást engedélyezett, „amelyben kódolva volt a kisbefektetők pénzének elúszása. Az ügyészség csigalassúsággal reagált, lehetővé tette, hogy a cégcsoportot a tulajdonosok úgy szervezzék át, hogy a kisbefektetők a sor végén jussanak pénzükhöz. Ráadásul naponta derülnek ki újabb családi szálak az ügyben, a legfőbb ügyész lánya Tarsoly személyi titkárával járt, felesége a jegybank személyügyi igazgatóságának vezetője.

Szabó Tímea  a mostani brókerbotrány maffiajellegét emeli ki. Azt, hogy a “szemünk előtt leplezetlenül és magától értetődően áll össze a kép: Szijjártó, Polt és családja, Tarsoly és az ETO-páholyban fogadott miniszterelnök, parlamenti belépő, előzetes információ eljuttatás, Oroszország, pénzkimentés, stb.” Azt, hogy Orbán Viktor mindent előre tudott, de csak sajátjait, párttársait tájékoztatta, a “pedagógusok, nyugdíjasok, fiatalok megtakarításait veszni hagyta. (…) Ez a pénz elment. Tarsolyék csapdát állítottak, Orbán tudta és hagyta”.

A PM társelnöke szerint nagy kérdés, hogy egy felelős ellenzéki párt, miként reagál erre. “Kövessük azt az utat, hogy egy súlyos fehér galléros ügyként tekintünk a Quaestor-botrányra, és pusztán feljelentéseket teszünk? Adjunk be módosító javaslatokat a Rogán-féle áljavaslathoz, ezzel is úgy téve, mintha ez az ügy egy korrigálható apró tévedés lenne? Fogadjuk el, hogy – mivel a Polt-Orbán-tandem nem fog lépni – úgysincs mit tenni, de legalább ez is jól ráég majd a Fideszre, és ezzel is csak nő az esély a rendszertől való megszabadulásra?” A PM szerint ezek lehetséges, de nem elfogadó utak.

Szabó Tímea szerint a kormányzás már nem egyszerűen rossz, itt “kormánybűnözés van, amivel szemben az azonnali változtatás szándéka áll”, mert az ország nem bír el még három évet, a polgárok teherbíró-képessége túljutott a határon. “Ez itt és most nem a konstruktív ellenzékiség pávatáncának időszaka, ahogyan az sem politika, hogy felszólítjuk szóban, lemondatjuk írásban a kormányt”. Ez kevés, a minden értelemben kifosztott polgárok így a Jobbik táborát erősítik. “Egy sajtóközleményező ellenzék ma már nem opció.”

A PM szerint fel kell oszlatni az Országgyűlést. Ehhez csatlakozásra kérik a demokratákat, az ellenzéki pártokat és “a még minimális lelkiismerettel rendelkező kormánypártiakat”. “A parlament feloszlatása az első lépése annak, hogy az emberek kezébe adjuk jövőjüket. Hogy végre ők dönthessenek a folytatásról. Nem színfalak mögötti egyezkedéssel, nem veszekedéssel, hanem választással.  A „Quaestor-botrányért” és az elvett évekért az Orbán-kormánynak vállalnia kell a teljes politikai felelősséget. A választók elé kell állnia, hogy azok mondjanak ítéletet a kormány tevékenysége felett.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik