Belföld

Az Index megbuktatta Szijjártót

szijjártó péter, szergej lavrov (szijjártó péter, szergej lavrov)
szijjártó péter, szergej lavrov (szijjártó péter, szergej lavrov)

A portál szerint Orbán Viktor már maga is tudja, hogy Magyarország elszigetelődött. Új irány kell, új vezetővel.

A Putyin-látogatásra érkező reakciók nyilvánvalóvá tették, hogy Budapest legszorosabb szövetségesét, Lengyelországot is elvesztette a keleti nyitás miatt. A kormányfő korrekciót akar, és ebben már nem Szijjártó Péterre támaszkodik – írja az Index. A portál úgy tudja, a külképviseleti vezetőket március elejére hazarendelték, Szijjártó nagyköveti értekezletet hívott össze, vélhetően itt kapnak fejtágítást arról, mi lesz az oroszbarát vonalat felváltó „új irány”.

Az is lehet, hogy Szijjártónak távoznia kell: kettébontják minisztériumát, ő a külgazdasági tárcát kapja, a külügyit pedig átveheti a volt berlini nagykövet, az EMMI helyettes államtitkára, Prőhle Gergely. Jó esélyei vannak még Takács Szabolcsnak, akit nemrég vitt át Lázár János a Miniszterelnökségre uniós ügyekért felelős államtitkárnak, amikor a Szijjártó-féle külügytől elvették az európai integrációs területeket.

A kormányfő varsói látogatása az Országgyűlésben is téma volt. Az MSZP arra volt kíváncsi, mit tesznek azért, hogy helyrehozzák az orosz-magyar kapcsolatok miatt elmérgesedett lengyel-magyar viszonyt?. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a közép-európai és visegrádi együttműködés prioritást élvez a külpolitikában, de négy szuverén államról van szó, és bizonyos kérdésekhez máshoz közelítenek.

Előzőleg a VS.hu-nak Lengyelország budapesti nagykövete diplomatikusan, de keményen bírálta a magyar külpolitikát, emlékeztetett rá, hogy Európában „nem az ukrán törekvéseket támogató politikusok jelentenek problémát, hanem azok, akik valamilyen formában Vlagyimir Putyint támogatják”. A diplomata elismerte, volt olyan időszak, amikor Varsó is bízott benne, hogy jó együttműködést lehet kialakítani Putyinnal.

„A 2000-es évek közepén ő is teljesen más volt, és egész Európa ebben bízott”, de az „európai Oroszország” kezdeményezés megbukott, Putyin részben már alá is ásta az EU egységét, Moszkva részéről még aktívabb, agresszívabb viselkedésre kell számítani. Roman Kowalski nem érti az Amerika-ellenes hangulatot. „Aki Amerikát ma ebben a tekintetben bírálja, az kire akarja a térség biztonságát alapozni? Csak nem Oroszországra? Biztos vagyok benne, hogy nem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik