Belföld

MSZP: szálljanak le Szijjártó focista haverjai Goodfriendről

A szocialisták felszólítják a külügyi tárcát, hogy a Bécsi Szerződés szellemében biztosítsák a tiszteletteljes bánásmódot az amerikai diplomatával szemben.

Azonnali hatállyal utasítsák vissza az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője, André Goodfriend személyét ért fenyegetéseket – ezt követeli az MSZP külügyi bizottsága a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. Ha erre nem hajlandók, azzal a kormány maga súlyosbítja a helyzetet és fokozza a feszültséget – vélik.

A külügyi tárca kormánypropaganda helyett végre az alapfeladatát is elláthatná – áll közleményükben. „Ez bizonyára nem könnyű, hiszen a magyar külpolitika mára Orbán Viktor személyes illúzióinak túsza lett, és láthatóan a Külügyminisztériumot sem szakmai megalapozottsággal működtetik Szijjártó Péter diploma nélküli focista haverjai” – írták.

Az MSZP úgy véli, egyre nyilvánvalóbb, hogy a kormánynak nem áll szándékában rendezni a politikája miatt kialakult példátlan helyzetet, így felmerül a kérdés, hogy milyen érdeke fűződik Orbán Viktornak a diplomáciai konfliktus fenntartásához és milyen előnye származik ebből Magyarország kárára.

Szerdán a VS.hu megírta: Benkő Szilárd, aki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a „miniszteri kabinet működési koordinátora” posztot tölti be, Szijjártó Péter futsalos csapattársa. Lényegében kabinetfőnöki feladatot lát el, viszont mivel nincs felsőfokú végzettsége, külön létrehozták számára ezt a posztot, jogi úton pedig helyettese járhat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik