Belföld

Képtelen képlet a devizahiteleseknek

Kezdhetnek számolni, de a Figyelő szerint „földi halandó" által nem elvégezhető számításokat takarnak a képletek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eredeti elképzelései mentén alakultak ki a hitelintézetek elszámoltatásának végrehajtási rendeletei. A Figyelő úgy tudja, a bankok lassan kezdenek beletörődni abba, hogy döbbenetes összegeket kell fizetniük. Hogy pontosan mennyit, ahhoz a jegybank ígért képleteket. Azok meg is születtek, de „földi halandó” által elvégezhetetlen számításokat takarnak, noha ki lehetett volna dolgozni metódust is, „amelyet tíznél több banki matematikus mellett más is végig tud számolni”. A bankok most attól tartanak, hogy a képtelen képletek miatt tovább nő a bizalmatlanság, az ügyfelek nem hiszik majd el, hogy reális az elszámolás. A bankszövetség állítólag sokkal egyszerűbb képletet javasolt. Több képlet is készül, természetesen nem százszázalékos, hogy az egyeztetésre bocsátott lesz a végleges, de a Figyelő forrásai szerint érdemi változás már nem várható

A hetilap arról is ír, hogy még utalás sincs a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatban, hogy az államkassza bármiképpen kivenné a részét a devizahitelek tervezett forintosításából. Ez arra enged következtetni, hogy a kormány az átváltás terheit a bankokra terhelné. A hitelezettek is szóba jöhetnek, de nem kizárt, hogy ettől politikai okok miatt eltekint a kabinet. A banki elszámoltatás és a devizahitelek forintosítása kapcsán Varga Mihály a Heti Válaszban emlékeztet rá, hogy a Kúria megkötötte a kormány kezét, amikor kimondta, „az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük”.

Arra a kérdésre, hogy az internetadónál is nagyobb tüntetés lehet, ha az aktuális piaci árfolyamon válthatják vissza a devizahiteket a bankok, a miniszter jelzi, hogy eléggé hozzászokott a tüntetésekhez. „Három hete a korkedvezményes nyugdíjért tüntettek itt a szakszervezetek, előtte a devizahitelesek vonultak ugyanerre a térre. Megfordul ilyenkor a fejemben, hogy kimenjek, és Bokros Lajoshoz hasonlóan élőben vitassuk meg a problémákat, de vele ellentétben én sosem mondanám a tüntetőknek, hogy a tervezett adónak többszörösét költik cigarettára vagy alkoholra. Nem szabad cinikusnak lenni, amikor az emberek számukra fontos ügyek mellett állnak ki.”

Fotó: Figyelő

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik