Belföld

Varga nincs a kitiltottak között

A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak elárulja, miért nem ment Washingtonba, az IMF közgyűlésére.

Magyarázata szerint azért, mert az október 12-ig tartott, nem ért volna haza az önkormányzati választásokra. „Nem hiszem, hogy a szavazatomon múlott a kerületi voksolás kimenetele, de felelős állampolgárként, ha választások vannak, elmegyek szavazni.”

A nemzetgazdasági miniszter a kitiltási botrányt egyébként azzal magyarázza, hogy „az Egyesült Államok és Oroszország viszonya ismét a hidegháborús állapotokat idézi. Ezért nem tolerálja most Amerika azokat a nemzeti érdekből származó döntéseket, amelyek eltérnek a Washington által elvárt diplomáciai lépésektől. A magyar energiaellátásban különleges szerepe van Oroszországnak, ezen a függésen pedig csak fokozatosan lehet változtatni. Egyelőre nem tudni, milyen információk miatt döntött az amerikai kormány magyar magánszemélyek kitiltásáról, de egy biztos: sem erről, sem konkrét korrupciós esetekről nem tájékoztatta a magyar kabinetet a szövetségese. Amerika vádol, de nem tár fel bizonyítékokat.”  

Varga nem tart attól, hogy a mostani helyzet miatt a jelentős magyar állampapír-állománnyal rendelkező amerikai Templeton alapkezelő piacra dobja papírjait. Az alapkezelő a lejáró papírok helyett újabbakat vesz, „hosszú távon gondolkodik Magyarországban: 2025-ben lejáró államkötvényeket is vásárolt”, ráadásul „a kapitalizmus mintaországában sem úgy mennek a dolgok, hogy Obama elnök odatelefonál a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatához, és utasítja a Bunge tulajdonosát a magyar étolajpiacon lévő érdekeltségeinek a felszámolására. A Templeton is önállóan hozza meg döntéseit”. Magyarország jövőre nem tervez kötvénykibocsátást Amerikában, mert a lejáró kétmilliárd eurónyi államadósságot hazai forrásokból is finanszírozni tudjuk.

A banki elszámoltatás és a devizahitelek forintosítása kapcsán a miniszter emlékeztet rá, hogy a Kúria megkötötte a kormány kezét, amikor kimondta, „az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük. Arra a kérdésre, hogy az internetadónál is nagyobb tüntetés lehet, ha az aktuális piaci árfolyamon válthatják vissza a devizahiteket a bankok, a miniszter jelzi, hogy eléggé hozzászokott a tüntetésekhez. „Három hete a korkedvezményes nyugdíjért tüntettek itt a szakszervezetek, előtte a devizahitelesek vonultak ugyanerre a térre. Megfordul ilyenkor a fejemben, hogy kimenjek, és Bokros Lajoshoz hasonlóan élőben vitassuk meg a problémákat, de vele ellentétben én sosem mondanám a tüntetőknek, hogy a tervezett adónak többszörösét költik cigarettára vagy alkoholra. Nem szabad cinikusnak lenni, amikor az emberek számukra fontos ügyek mellett állnak ki.”

Varga szerint az MNB önállóan dönt nyereségéről, ő nem üzenget Matolcsy Györgynek, de nem tiltakozna, ha a jegybank úgy határozna, „nyereségéből valamennyit az adósságtörlesztésre fordít – segítve a kormány adósságcsökkentő politikáját”. A devizahitelek forintosításhoz szükség lesz a jegybanki devizatartalék egy részére, ami nemcsak a forint árfolyamára hat, hanem az MNB nyereségét is növelheti. A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak azt is elárulja, miért tett le arról, hogy nullaszázalékos hiánnyal készüljön el a jövő évi költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik