Pénzügy

Adósmentés – aggódhatnak a nemfizetők

A rendben fizető adósokra már elkészült az elszámoltatásról szóló MNB-rendelet. Egyre jobban úgy tűnik, a hátralékosok náluk rosszabbul járhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank több rendeletben hozza ki a banki elszámoltatás szabályait. Ezek közül az első készült el, amely a rendben fizetőkre (akik egyszer sem késtek) és azokra vonatkozik, akik semmilyen kedvezményben (pl. árfolyamgátban sem) részesültek.

Senki nem járhat rosszabbul

Ahogy már előzetesen lehetett tudni, a tisztességtelennek minősített árfolyamrés, és az egyoldalú kamatemelés miatt visszajáró összeggel a tőketörlesztést kell csökkenteni. A bankok az MNB-vel egyeztetve három különböző módszertanból választhatnak. S mint az Azénpénzem.hu cikke kihangsúlyozta, a jegybank ígérete szerint emiatt senki nem járhat rosszabbul.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A másik három rendeletre még várni kell, azokról egyelőre nem is tudnak információt adni. Annyit tudni csak, hogy november második felére várható az elszámolási módszertan, és abban már csak egy szisztéma lesz.

Akik már végrehajtás alatt voltak

A bajban lévő adósok pedig arra számíthatnak (az elszámoltatásról szóló törvény szerint), hogy ha ügyük már a követeléskezelőnél van, akkor a jóváírást elsősorban a költségekre, a kamatra, és csak végül a tőketartozásra kell majd elszámolni. És ha megérkezik a banki elszámolás, a jelenleg felfüggesztett végrehajtási eljárások újraindulnak.

Az év végégig kivezetik a devizahiteleket

Rogán Antal tegnap azt is bejelentette, hogy legkésőbb 2016. január elsejéig meg kell szűnniük a devizahiteleknek. Hozzátette, a menetrendet a kormánynak kell eldöntenie, de a fair bankokról szóló törvényben a kabinet meg fogja kapni a felhatalmazást a forintosításra.

A bankok abban bíznak, hogy a devizahiteleket piaci árfolyamon lehet majd forintosítani. Az elszámolás költségét ezermilliárd forintra becsülik, a folyamathoz szükséges munkaerő- és informatikai fejlesztések több száz millióval növelhetik ezt az összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik