Belföld

Kiderült, mit keresett a magyar külügy Észak-Koreában

A tárca közleménye szerint külügyi konzultáció volt Phenjanban, melynek keretében "áttekintették a két ország kapcsolatait." Jelentsen ez bármit is.

Az Index szúrta ki, hogy az észak-koreai hírügynökség csupán egy mondatban számolt be egy rendkívüli látogatásról. Hétfőn érkezett meg az országba a magyar külügy hivatalos küldöttsége Jakab Péter főosztályvezetővel az élén. Arról nem közöltek információkat, miért utazott a delegáció Észak-Koreába.

A hvg.hu külügyi forrásból később úgy értesült, hogy Magyarország szöuli nagykövete, aki egyben az észak-koreai ügyekért is felelős, évente egyszer felkeresi Phenjant. A mostani látogatásra azért van szükség, mert Csaba Gábor személyében új dél-koreai nagykövetünk lett, az akkreditációs levelet adja át Phenjanban a magyar delegáció.

A Külügyminisztérium nagyjából ugyanezt közölte egy meglehetősen bonyolult nyelven megírt közleményben:

“Magyarország Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba is akkreditált szöuli nagykövete megbízólevél-átadásához kapcsolódóan, 2014. április 8-án főosztályvezetői szintű külügyi konzultációra került sor Phenjanban, amelynek keretében a felek áttekintették a két ország kapcsolatait – közölték, hozzátéve, hogy

“A most sorra került külügyi konzultáció nem befolyásolja Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi közösség, az ENSZ és az Európai Unió által elfogadott határozatok és szankciók maradéktalan betartásában. Épp ellenkezőleg, a találkozó illeszkedik az Európai Unió – az Európai Külügyi Szolgálat és a tagállamok szintjén kifejtett – diplomáciai aktivitásához és a diplomáciai csatornák nyitva tartásához, amely a Korea-közi megbékélési folyamat előmozdítására, az észak-koreai nukleáris kérdés rendezésére, valamint a KNDK nemzetközi együttműködési folyamatokba való bevonására és reformokra ösztönzésére irányul, ezáltal Magyarország is aktívan hozzájárulhat az EU Korea-politikájának alakításához.

Több európai uniós tagországgal (Németország, Egyesült Királyság, Svédország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia) ellentétben Magyarország nem tart fenn rezidens külképviseletet a Korea Népi Demokratikus Köztársaságban, ezért hazánk számára a fenti diplomáciai célok elérésére és tájékozódásra külügyi konzultáció keretében nyílik lehetőség.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik