Sport

Utolsó másodperces védés és hétméteresek is döntöttek a kézivébé mezőnyéről

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP
Nem csak Magyarország jutott ki a 2025-ös férfi kézilabda-világbajnokságra, hanem számos másik európai csapat is. Akadtak köztük olyanok, akik simán hozták a kötelezőt, mások viszont izgalmas párharcot produkáltak.

A szezon vége felé több meglepetés is történhet

– mondta a csütörtöki, Litvánia ellen gyengébb játékkal nyerő magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez.

A mienk akkor 33-26-ra nyerték a világbajnoki selejtező első meccsét, majd vasárnap Veszprémben 36-23-ra hozták a visszavágót, amivel kijutottak a tornára. A többi eredmény azonban valóban igazolja a kapitány szavait. A 2021-ben és 2023-ban vb-bronzéremig jutó spanyolok például hazai pályán négy góllal nyerte Szerbia ellen, a visszavágón azonban csak azért jutottak tovább, mert az utolsó másodpercben Nedeljko Jovanovic lövését kivédte Gonzalo Pérez de Vargas.

Még ennél is körömrágósabbra sikerült a Svájc-Szlovénia összecsapás, amelynek első felvonásán csak egy gól volt a külnbség, ezt viszont eltűntette a második meccs házigazdája. Mégis hoppon maradt Svájc, mivel hétméteresek döntötték el a vb-részvételt, ezt pedig 4-1-re nyerte Szlovénia. Története második világbajnoki szereplésére készülhet az olasz válogatott, amely 66-58-ra nyerte a Montenegró elleni párharcot, a legnagyobb fordítást pedig a holland csapat hajtotta végre, miután négygólos görögországi vereségre 31-26-os győzelemmel válaszolt.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Az eddigi legjobb eredmény az 1986-os ezüstérem volt, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett a nemzeti csapat.

Eredmények – világbajnoki selejtezők

Magyarország – Litvánia 36-23
Továbbjutott: Magyarország

Hollandia – Görögország 31-26
Továbbjutott: Hollandia

Svájc – Szlovénia: 33-34
Továbbjutott: Szlovénia hétméteresekkel.

Csehország – Románia 29-20
Továbbjutott: Csehország

Bosznia-Hercegovina – Portugália 26-26
Továbbjutott: Portugália

Szerbia – Spanyolország 25-22
Továbbjutott: Spanyolország

Montenegró – Olaszország 32-34
Továbbjutott: Olaszország

Szlovákia – Lengyelország 25-33
Továbbjutott: Lengyelország

Észak-Macedónia – Feröer-szigetek 34-26
Továbbjutott: Észak-Macedónia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik