Tudomány zöldövezet

Ezt tegye, ha teknőst talál a kertjében

Valter Jacinto / Getty Images
Valter Jacinto / Getty Images

Többfelé is találkozhatunk vándorló teknősökkel a májustól júliusig tartó tojásrakási időszakban – számol be róla a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet arra kér mindenkit, ha úton áthaladó teknőst lát, álljon meg, és segítse át az úttest túloldalára.

A mocsári teknős (Emys orbicularis) hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, amely országszerte megtalálható tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken. Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében számíthatunk rájuk, azonban a tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is találkozhatunk velük.

Ennek oka, hogy bár a teknősök életük nagy részét a vízben vagy annak közelében töltik, a nőstények fészkeiket a szárazföldön, laza talajú, vízelöntéstől védett, magasabban fekvő területekre rakják. Ilyenkor az élő- és a szaporodóhelyek között közlekedő teknősök gyakran kényszerülnek arra, hogy átkeljenek a vonulási útvonalukat kettészelő, az élőhelyeket feldaraboló betonozott és földutakon, ahol az azokon közlekedő autók, kerékpárok, mezőgazdasági járművek sok esetben végzetesek lehetnek számukra.

Előfordulhat, hogy a teknősök vonulásuk során kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat. Ebben az esetben, ha lehet, a teknőst ne zavarjuk, inkább a kutyát zárjuk be egy rövid időre, amíg a teknős folytatja útját.

Ebben az időszakban nemcsak mocsári teknősökkel, de a hazánkban szintén előforduló és néhány esetben szaporodó idegenhonos teknősfajokkal is találkozhatunk. A legjobb, amit ilyen esetben tehetünk, hogy eljuttatjuk őket a legközelebbi állatkertbe, ahol befogadják őket és megfelelő körülményeket biztosítva számukra gondoskodnak róluk, biztosítva azt, hogy ne kerülhessenek ki a természetes vizekbe.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen teknősfajjal találkoztunk, akkor a határozásában segítségünkre lehet a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazás, amely Android és iOS rendszeren is elérhető.

Kapcsolódó
Több száz teknősfióka sodródott partra
Az állatok egy szélsőséges vihar miatt kerültek bajba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik