Belföld

Mráz Ágoston: A jobboldali szavazó Orbánt akarja miniszterelnöknek. Aki ellene van, az baloldali

Varga Jennifer / 24.hu
Mráz Ágoston Sámuel érkezik a kötcsei piknikre 2022. szeptember 10-én.
Varga Jennifer / 24.hu
Mráz Ágoston Sámuel érkezik a kötcsei piknikre 2022. szeptember 10-én.

A városi legendákkal szemben a Fidesz nincs rossz állapotban – nyilatkozta a 444-nek Mráz Ágoston Sámuel.

A kormányközeli Nézőpont Intézet igazgatója szerint nem vitt el szavazót a Fidesztől a Tisza Párt, legalábbis látványosan, érdemben nem. „Egyszázaléknyi EP-szavazó nagyjából 50 ezer polgár, ennyit az átzsilipelők aránya biztos nem ér el.”

Mráz képlete szerint a Tisza Párt a 2018-as Jobbik, mínusz a Mi Hazánk, plusz Momentum.

A Tisza Párt felfutó népszerűségétől azt mondta: a Tisza-jelenség a 2018-as Jobbik táborából építkezik. „Van egy terjedelmes, Vona Gábor politikai exitje után magára maradt választóréteg, amely elégedetlen az ellenzéki kínálattal, és most meglátta az új Vona Gábort Magyar Péterben. Hozzájuk csapódnak a csalódott momentumosok, akik az elmúlt két évben azt látták, hogy a pártjuk képtelen előrelépni.”

Azt ugyanakkor a Nézőpont igazgatója is elismeri, hogy a kegyelmi ügy nyomán volt bizonytalanság és orientációs válság a szavazótáborban. „A kérdés továbbra is az, ami volt 2022-ben, hogy az emberek Orbán Viktort akarják-e miniszterelnöknek, illetve politikai vezetőnek, vagy valaki mást. A törzsszavazókat nehéz megingatni ebben a kérdésben. Ehhez persze foglalkozni kell velük, és ennek néhány hét zavar után neki is látott a kormánypárt azzal, hogy új irányt adott, amikor a háború és a béke kérdését helyezte a kampány központjába.

A Magyar Péter-féle tüntetések látványos részvételi adatairól Mráz Ágoston úgy fogalmazott: az, hogy a szavazótáborának hány százalékát tudja utcára vinni, nem a szavazótáborának az eredetéről, inkább az elszántságáról szól.„A Magyar agresszivitásáról, a kapcsolati erőszakról vagy a furcsa házassági jelenetekről szóló hírek figyelmen kívül hagyása is azt bizonyítja, hogy a szavazóinak az elköteleződése nagyon erős” – tette hozzá.

A nemzetközi példák egyébként azt mutatják, hogy az ilyen hirtelen növekedésnek induló pártok nem szoktak sokáig egyben maradni. (…) A pártszervezés elindulásával ezért tartalmi, hatalmi és egyéni karrierekkel összefüggő, belső konfliktusokra számítok.

Kifejtette: a politikatudósok nem szokták szeretni ezt a tézist, de az évek során egyre inkább, 2022 óta pedig végképp az a helyzet, hogy „a jobb- és baloldalt az különbözteti meg egymástól, miként viszonyulnak Orbán Viktorhoz. Jobboldali szavazó az, aki Orbánt akarja miniszterelnöknek, baloldali, aki ellene van. Ennyire polarizált lett a politika.”

Mráz Ágoston a 444-nek még arról is beszélt, hogy a Nézőpont az Observer alvállalkozójaként a kormány számára végez kutatásokat, médiafigyelést, és a napirendre vonatkozó médiahatás-vizsgálatokat készít. A szerteágazó cégcsoport teljes árbevételének nagyjából 80 százaléka kormányzati megrendelésből származik.

Arra kérdésre, hogy nem tart-e presztízsveszteségtől a főpolgármester-választáson, Mráz Ágoston a portálnak azt mondta: lesz saját jelöltje a Fidesznek, és nem a harmadik helyen fog befutni. „Nem érdemes alábecsülni a Fidesz-tábor erejét. Igen, kissé megcsappant, volt már nagyobb is, volt már jobb formában is, de így is sokan vannak, és a kormánypárt mobilizálási képessége így is kiugró.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik