Belföld

Népszava: A polgármesterjelöltek harmada él a politikai pedofíliával

A 30 ezer fő feletti települések, illetve a fővárosi kerületek polgármesterjelöltjeinek 31 százaléka használta fel közösségi oldalán a gyerekeket is az utóbbi hetek kampányában, vagyis ekkora arányban követtek el politikai pedofíliát – ez derül ki a Népszava által készített összeállításból, amelyben a jelöltek főbb közösségi oldalait elemezték.

A lap összesen 127 politikus közösségi oldalait vizsgálta meg, és 40 indulónál találta nyomát a gyerekek politikai „felhasználásának”. A mérleg mérleg a Fidesz felé billen: az 54 vizsgált fideszes jelöltből 22-en használtak gyerekeket a kampányukhoz, ami majdnem 41 százalék. Az ellenzéki indulóknál a 73 jelöltből 17-nél volt egyértelműen megállapítható a politikai pedofília, azaz itt az arány 23 százalék. A lap szerint a politikai pedofília lényege, amikor a politikusok a gyerekeket tudatosan használják fel ahhoz, hogy jobb színben tűnjenek fel a választók előtt, és adott esetben ezzel manipulálják a közvéleményt.

A Népszava által vizsgált főpolgármesterjelöltek közt egyedül Vitézy Dávid volt, aki semmilyen módon nem fotózkodott gyerekekkel a Facebook-oldala szerint. A pártok közül szintén „makulátlannak” minősült ebből a szempontból a MKKP, ők a kevesek közé tartoztak, akiknél egyetlen gyerekről sem találni fotót a nyilvános közösségi oldalakon. A polgármesterjelöltek esetében a legtöbbször azzal találkoztunk, hogy valamilyen rendezvényről posztoltak gyerekekkel közös fotót. Például Király Nóra XI. kerületi kormánypárti polgármesterjelölt egy gazdagréti futóversenyen gyermekek garmadája közt fotózkodott, majd kiírta az oldalára: „Ha én leszek Újbuda polgármestere, garantálom, hogy még több ilyen közösségépítő program lesz”.

Mustó Géza, az ellenzéki összefogás, a Momentum és az LMP által támogatott X. kerületi polgármester-jelölt a DK húsvéti kézműves foglalkozásáról osztott meg fotókat. Tóth-Szántai József, Miskolc Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltje pedig az ukrán menekült gyerekeknek osztott magyar epret, „Legyen végre béke” felirattal a fotóján, amelyen természetesen a saját, illetve az egyesületének neve is szerepelt. Ahogy Pintér Tamás, egyesületi színekben induló jobbikos dunaújvárosi polgármesterjelölt sem járt el gondosan, mikor egy gyerekkel vágatta el a kerékpárút átadását szimbolizáló trikolór színű szalagot.

A lap által vizsgált oldalak alapján elmondható, hogy a politikai pedofília még mindig a magyar kampányeszközök egyik elterjedt formája mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon. Egyébként pár kivételtől eltekintve szinte minden politikus oldalán szerepelnek gyerekekről készült fotók, viszont azt nem mindig lehet megállapítani, hogy zajlott-e kampánytevékenység ezeken a rendezvényeken – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik