Belföld

Itt a gyurcsányi igazság Sukoróról

gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )
gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )

A volt kormányfő azokat ültetné a vádlottak padjára, akik megfúrták a beruházást. A volt elszámoltatási kormánybiztos úgy véli: a Sukoró-ügy miatt hivatali visszaéléssel gyanúsíthatják Gyurcsányt.

A volt kormányfő azt mondja, soha nem volt korábban Sukorón, de néhány napja nemcsak körülnézett, hanem össze is szedte azokat a hazugságokat, amiket a Fidesz terjeszt a beruházásról. „A volt egyszer egy Vadnyugat” zenéjével indított videón Gyurcsány arról beszél, hogy Sukoró az elszalasztott lehetőségek helyszíne lett.

A Demokratikus Koalíció elnöke a tó partján állva azt mondja: az emberekkel elhitették, hogy „ez a fantasztikus partszakasz fog megszűnni, de ez a nagy átverés”. „Átverés van, nem kicsi, nagy.” Szerinte a beruházást ellenzők madárnak néztek mindenkit, amikor azt állították, az megzavarná a madárrezervátumot, ami nincs is a környéken, csak 8 kilométerre odébb.

A fejlesztés valójában egy olyan „dzsuvás” területen valósult volna meg. Ennek védelme többet ért az idehozott pénznél és annál, hogy ezer embernek munkája legyen – tette hozzá. „Ez lenne a védendő Magyarország?” – mutat körbe az elhanyagolt területen Gyurcsány, majd egy útszéli szemétrakás mellé állva párhuzamot von a szintén általa elindított kecskeméti Mercedes-beruházással. Szerinte Sukoró „nagyjából másfélszer annyi tőkét vonzott volna”, mint az autógyár és nagyjából „másfélszer annyi embert foglalkoztatott volna”.

A terület egyébként a ’70-es évek óta turisztikai beruházókra vár. Ezt tartalmazzák a helyi rendezési tervek. A most folyó per legizgalmasabb kérdése, hogy „mennyi a terület értéke”. Az elmúlt időben 120- és 900 forint között mozgott a telek négyzetméterára. Ehhez képest a befektetők a legmagasabb ár másfélszeresét ajánlották – teszi hozzá Gyurcsány, aki azokat ültetné a vádlottak padjára, akik megfúrták a beruházást.

Hivatali visszaéléssel gyanúsíthatják meg Gyurcsányt

Budai Gyula a Lánchíd Rádiónak azt mondta, fordulatot jelenthet az ügyben, hogy Joav Blum, izraeli-amerikai befektető hétfői vallomásában azt állította: a volt miniszterelnök kérte fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt a sukorói telekcsere lebonyolítására. Budai Gyula szerint ez konkrét bizonyíték arra, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőként visszaélt hatalmával.

A magyar állam 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet Joav Blum gyümölcsöseire. A vádhatóság szerint az államot 1,3 milliárd forint kár érte volna, ha a bíróság tavaly nem semmisíti meg a szerződést. Az ügyészség négy embert, köztük Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját vádolja különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik