Belföld

Itt a menetrend az EU-atom élesítéséhez

rui tavares (rui tavares)
rui tavares (rui tavares)

A Századvég Alapítvány szerint nincs robbanásveszély, a Tavares-jelentés egyelőre csak egy magánvélemény.

A magyar jogállamiság helyzetéről készített Tavares-jelentés csak egy magánvélemény, noha politikai jelentősége nem elhanyagolható – írja a Századvég Alapítvány, amely külön kiemeli, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának képviselője által készített dokumentum csak egy előlépés az „atombombaként” aposztrofált 7. cikkely alkalmazhatóságához.

Ha az Európai Parlament – a szakbizottsági és a kétharmados többségű plenáris elfogadást követően – indítványozza annak kimondását, hogy egy tagállam megsérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében foglalt alapértékeket, akkor még az Európai Unió Tanácsa négyötödös többséggel dönt arról, fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének veszélye.

Ekkor elindul egy konzultáció, az adott tagállam és az uniós képviselők igyekeznek rendezni a nézetkülönbségeket. Ezt követheti az eljárási szakasz, amikor a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács – az Európai Parlamenttől újra beszerzett kétharmados egyetértéssel – egyhangúlag, tehát az érintett tagállamon kívül valamennyi tagállam egyetértésével, dönthet annak kimondásáról, hogy egy tagállamban immár nemcsak az alapértékek megsértésének veszélye áll fenn, hanem az alapértékek súlyosan és tartósan sérülnek.

Az egyhangú döntés után az alapértékek megsértőjével szemben alkalmazandó szankció kérdésében már elegendő az Európai Uniós Tanácsában elért minősített többség. A szankció az egyes szerződésekből eredő bármely jog gyakorlásának megvonásától egészen a szavazati jog felfüggesztéséig terjedhet. Amennyiben az alapértékek megsértése tekintetében ezt követően változás következik be, az Európai Tanács minősített többséggel dönthet a szankciók visszavonásáról – írja a Századvég Alapítvány.

A kormány kettős mércéről beszél

A kormányszóvivő szerint tele van tárgyi tévedésekkel, csúsztatásokkal a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó jelentéstervezet, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti politikus terjesztett kedden az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága elé. A kabinet foglalkozik a Tavares-jelentéssel, az jó pár tárcát érint, de Giró-Szász András szerint a jelentéstevő sokszor kettős mércét alkalmaz, ugyanis az általa kritizált intézkedéseknek majdnem mindegyike létezik valamely uniós tagországban, amelyekkel szemben az EU sosem lépett fel.

“Ugyanakkor magát a jelentést egy politikai jelentésnek gondolom, hiszen világosan lehet látni, hogy a szocialista, liberális, zöldpárti és az egyesült baloldali frakció az, amely támogatja, ezzel ellentétben a néppárti és a konzervatív frakció tagjai kritikákat fogalmaztak meg a jelentéssel szemben” – közölte a szóvivő. Giró-Szász András úgy látja, a jelentéstevő lényegében a 2010 előtti állapotok visszaállítását kéri a kormánytól, azon állapotok visszaállítását, amelyek átalakítása miatt kapott kétharmados többséget a jelenlegi kabinet. “Ez semmi mást nem jelent, mint a magyar választók akaratának a felülírását” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik