Belföld

Kiadják Csitáry G. Emil emlékiratait

Így tisztelegnek Székesfehérvár egykori polgármestere előtt.

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta: morális kötelessége a városnak, hogy a 2013-as Szent István emlékévben egy napot szenteljen annak az embernek, akinek személyisége, munkája és tevékenysége hosszú időre meghatározta a város jövőjét és arculatát. Emlékeztetett arra, hogy Csitáry G. Emil irányítása alatt Székesfehérvár gazdasági és kulturális élete is jelentősen fejlődött.

Csurgai Horváth József levéltári igazgató, a 2013-as emlékbizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a könyv alapjául szolgáló kéziratot az egykori polgármester 1965 körül vetette papírra, a történések gyermekkori emlékeitől a 2. világháború idején átélt eseményekig ívelnek. A személyes hangvételű írás betekintést enged az 1920-as, 1930-as évek közéletébe, de lezáratlan, mert a második világháború végét, illetve az azt követő éveket már nem tartalmazza.

A könyvet a Csók István Képtárban mutatják be február 19-én, a kötetet az önkormányzat és a városi levéltár közösen jelenteti meg. Melléklete lesz az 1939-ben megjelent „Székesfehérvár ünnepi éve 1938” című könyv DVD formátumú kiadása, amely a Szent István év eseményeit tárgyalja.

A február 19-i programok a Hermann László Vonószenekar ünnepi hangversenyével zárulnak Major István karnagy vezényletével. A műsorban Mozart-, Bach-, Elgar- és Bartók-művek csendülnek fel, közreműködnek a zenekar fiatal szólistái, Jobbágy Andor hegedű- és Bernáth Balázs oboaművész.

Csitáry G. Emil 1892-ben született Székesfehérváron. A két világháború között meghatározó személyisége volt a város közéletének. Előbb jegyzőként, majd 1931 és 1941 között polgármesterként tevékenykedett, emellett 1939-től 1944-ig ellátta a városi főispáni tisztséget is. Kiemelkedő szerepet játszott az 1938-as jubileumi Szent István év eseményeinek megszervezésében, melyek közül a legjelentősebbek a Székesfehérváron tartott országgyűlés és augusztus 20-a nemzeti ünneppé nyilvánítása Szent István tiszteletére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik