Belföld

Egyetemek zárhatnak be a keretszámcsökkentés miatt

diákok tüntetnek (diákok, tüntetét, diák tüntetés, )
diákok tüntetnek (diákok, tüntetét, diák tüntetés, )

A külföldi hallgatók és a magántőke felé kénytelenek fordulni az egyetemek, miután a keretszámok drasztikus csökkenése miatt forrásaik jelentősen zsugorodnak jövőre - írja a Világgazdaság szerdán. A HÖOK ma délutánra a budapesti Műegyetem elé szervezett tüntetést. Megmozdulásra készülnek több vidéki városban is.

Országszerte tiltakoznak a hallgatók a felsőoktatási keretszámok drasztikus megnyírbálása miatt. Egymást érik a demonstrációk, hallgatói fórumok, kormányhivatal-foglalások. A hétfői szegedi és budapesti megmozdulást kedden miskolci diákok akciója követte. Szerdán újabb akciókra készülnek a fiatalok – Budapesten kívül Sopronban, Debrecenben, Kecskeméten is. A részletes tüntetésnaptár itt található. A Műegyetemre szervezett hallgatói fórumra a HÖOK meghívta Orbán Viktort is. Meg akarták kérdezni tőle, miért változott meg a tandíjjal kapcsolatos álláspontja 2008 óta. A kormányfő levélben válaszolt a diákok megkeresésére. Azt írta, a kormány nyílt lapokkal játszott, és semmilyen meglepetést nem okozott a felsőoktatással kapcsolatos döntés. Szakmai egyeztetés céljából pedig Balog Zoltán humánerőforrás minisztert ajánlotta a hallgatók figyelmébe. A HÖOK azonban nem tárgyal a tárcavezetővel, és cáfolták azt is, hogy előzetes tájékoztatást kaptak volna a kormány terveiről.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a kormány szerdai ülésén újra téma lesz a felsőoktatás. Bár Balog Zoltán szerint a jövő évi keretszámokról nem lesz szó, de “komoly bejelentésekre lehet számítani” a felsőoktatás GDP-arányos finanszírozását illetően. Emellett módosíthatják a diákhitel-konstrukciót is.

A Világgazdaság közben az egyetemi kasszák bizonytalan helyzetét taglalja. Emlékeztetnek, hogy a 2013-ra előirányzott, felsőoktatásra fordítandó összeg 27 milliárd forinttal csökken az idei évhez képest. A lapnak nyilatkozott Rostoványi Zsolt, a Budapest Corvinus Egyetem rektora. Szerinte nem kizárt, hogy a drasztikus keretszámcsökkentés eredményeképp felsőoktatási intézmények zárnak be, ám a helyileg fontos társadalmi szerepet betöltő főiskolák, egyetemek valószínűleg önkormányzati segítséget kapnának a nehéz helyzetben.

Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára szerint a keretszámok új rendszere elsősorban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy jelentősen visszaesik a jelentkezők száma. Vélhetően nem fogja 46 ezer hallgató igénybe venni a Diákhitel 2-t, hogy ennek segítségével megkezdje tanulmányait. A kieső állami támogatást azonban csak magán vagy vállalati forrásból lehetne részben pótolni. A főtitkár szerint, ha jelentősen csökken a hallgatói létszám, az szükségszerűen magával hozza az oktatói létszám csökkentését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik