Belföld

Reszkessenek a hidak és a kormányhivatalok

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

A hétfői szegedi és keddi miskolci kormányhivatatal-foglalás, valamint a budapesti hídfoglalások után tovább folytatódnak a hallgatói tiltakozások. Kis tüntetés-programajánló.

Kedd 18 óra: Pécs

Kedd este hatkor a pécsi egyetemisták (az ottani Hallgatói Hálózat és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közösen) szerveznek a jelenlegi és volt hallgatók, oktatók, középiskolai diákok, szülők és általában bárki számára egy nyitott összejövetelt a Bölcsészettudományi Kar épületébe. „Az esemény célja egy lelkes és tettre kész csapat összekovácsolása, továbbá az aktuális felsőoktatási törvények (tandíj, keretszámok, hallgatói szerződés), az egyetemek pénzügyi kivéreztetésének és a képzések ellehetetlenítésének okán az AKTÍV ellenállás lehetőségeinek és módjainak kidolgozása” – írják a szervezők. Most még nem terveznek bázisdemokratikus eseményt, egy nyilatkozat elfogadását szeretnék elérni a felsőoktatás jelenlegi átalakításának elutasításáról. December 17-én azonban már „valódi bázisdemokratikus plénumot” tartanak ugyanott, ami dönt az esetleges lépésekről. Sokatmondóan megemlítik, hogyan képzelik el az egyetemfoglalást.


Kattintson a képre és nézze meg a hétfői hídfoglalást! – Fotók: Neményi Márton

Kedd 19.30: Eger

Az egri főiskolások is csatlakoznak a demonstrációsorozathoz. A „C” épület nagyelőadójában (124-es terem) 19:30-tól várják a tiltakozókat, ahol tájékoztatják őket arról, mi is történik jelenleg, miért is kell kiállni. „Nem nyugszunk bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amely a felsőoktatási forráskivonás újabb állomása” – írják.

Szerda 16 óra: Budapest, Műegyetem

A HÖOK által szervezett, központinak is tekinthető demonstráció a Műegyetem főépületében kezdődik szerdán délután négykor. Egyelőre nincs pontos program, de a szervezők legalább tízezer résztvevőre számítanak. A HÖOK felvette a kapcsolatot több más szervezettel, így a Magyar Rektori Konferenciával, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, valamint a Hallgatói Hálózattal is. A HÖOK egyébként a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért népszavazást kezdeményezett múlt csütörtökön. A szervezet akkor ismertetett kiáltványa szerint a felsőoktatási keretszámok tervezett drasztikus csökkentése nem jelent mást, mint tandíjat, különösen a jogi, gazdasági és kommunikációs területeken, ahol egyetlen ingyenes hely sem biztosított többé. Kiemelték azt is: az elmúlt két és fél év kormányzati intézkedései mára tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást.

A hétfői budapesti HaHa-fórum követelései:

– a felsőoktatás átfogó reformja az érintettek bevonásával

– a keretszámok visszaállítása legalább a 2011-es szintre

– a forráskivonás leállítása és az elvonások kompenzálása

– a hallgatói szerződés eltörlése

– ne korlátozzák az egyetemi autonómiát

 

Szerda: 15.30, Sopron

A Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata koszorúzásra invitálja a tiltakozókat fél négyre Thurner Mihály szobrához. „Koszorúzzuk meg együtt a soproni felsőoktatás atyjának, Thurner Mihály volt polgármesternek a szobrát, hogy ezzel hívjuk fel a figyelmet: a kormány eltörli a magyar oktatás összes hagyományát, és több tízezer fiatal jövőjét lehetetleníti el!” – írják a felhívásukban. A soproni diákok úgy vélik, a kormány felsőoktatási politikája olyan komoly veszélyt jelent a vidéki felsőoktatási bázisok számára, mely már-már a létüket fenyegeti. A megemlékezéssel kívánják felhívni a helyi képviselők figyelmét, hogy pártszínektől függetlenül ki kell állniuk a felsőoktatás, valamint Sopron és Magyarország fiataljainak jövőjéért. A koszorúzás után a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának nyílt levelét fogják ismertetni, amelyet a város vezetésének, az országgyűlési képviselőknek és a sajtónak is eljuttatnak.

Szerda: 19 óra, Debrecen

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata hallgatói fórumot rendez „Megbeszélés egyetemünk és a felsőoktatás jövőjéről” címmel a főépületében, a 4. emeleti Auditorium Maximumban. A szervezők kiáltványa szerint „a magyar felsőoktatást – és ezzel a Debreceni Egyetemet – a költségvetési zárolás után, amely közel 1 milliárd forintos összegével már intézményünk működőképességét veszélyezteti, a jövő évi felvételi keretszámok megállapítása során újabb csapás érte. Az országos teljes állami ösztöndíjas felvételi keretszám a tavalyi mintegy 40 000-ről 10 480-ra csökken.” A fórumon stratégiát szeretnének alkotnia „a jövőbeli eseményekkel kapcsolatban”.


A képre kattintva galéria nyílik!

Szerda: 19 óra, Kecskemét

A Kecskeméti Főiskola hallgatói sem nyugszanak bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe. „A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére” – írják. Fórumot rendeznek az intézmény Eötvös Loránd nagyelőadójában, többek között a felsőoktatás ellehetetlenítéséről, és arról, hogyan befolyásolja a Kecskeméti Főiskola helyzetét a keretszámok alakulása. A fórumot követően csendes fáklyás felvonulást tartanak Kecskemét főterére a Kossuth-szoborhoz, ahol megemlékeznek a márciusi ifjak eszméiről, és koszorút helyeznek el a főiskola hallgatói és oktatói nevében.

Csütörtök: 15 óra, Gyöngyös

A Károly Róbert Főiskola T épületében Dinya László tart előadást a hallgatókat érintő fontos változásokról, majd 16 órakor fáklyás demonstráció lesz a főtéren, ahol a HÖK képviselői felolvassák követeléseiket és kérdéseiket Balázs József képviselőhöz és Faragó László polgármesterhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik