Belföld

Levelet írtak a műegyetemi polgárok Orbánnak

tuntetes-hallgatok(210x140)(2).jpg (hallgatók, tüntetés, )
tuntetes-hallgatok(210x140)(2).jpg (hallgatók, tüntetés, )

A Műszaki Egyetem nyílt társadalmi párbeszédet kezdeményez a felsőoktatás átalakításáról.

„Hatékony társadalmi diskurzust szorgalmazunk, amely elősegíti egy életképes reformstratégia kidolgozását! Legyen nyilvános, hogy mi a probléma valódi oka, hogy az érintettek ne csak a bőrükön érezzék, hanem értsék is a kormány megoldásért tett intézkedéseit” – írják a kormányfőhöz írt nyílt levelükben a Műegyetem polgárai.

Ehhez azt kérik Orbántól, hogy „tiszteljen meg bennünket érdemi válaszával, hiszen a Miniszterelnök felelős politikusként választási kampányában is gyakran hangsúlyozta a nemzeti konzultáció jelentőségét”, továbbá, hogy támassza alá vizsgálatokkal, kutatásokkal, hatástanulmányokkal a változások irányának társadalmi hozadékát, és szakmai alapokon, minőségi szempontok szerinti intézményirányítást és finanszírozást hozzon létre.

A műegyetemisták emellett nyilvános egyeztetést tartanának jónak, továbbá az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) megalakítását a Magyar Rektori Konferencia, a hallgatók, a gazdasági szereplők és a média összefogásával. Úgy vélik, arra kellene törekedni, hogy a probléma megoldása ne tandíj- és létszámkérdésként, hanem a magyar oktatás versenyképes finanszírozhatóságának feltételeként jelenjen meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik