Belföld

Orbán a hallgatóknak: mi nyílt lapokkal játszunk

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Orbán Viktor szerint a kormány semmilyen meglepetést nem okozott a tandíjdöntéssel kapcsolatban.

A kormányfő e vélekedését Nagy Dávidnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökének írt válaszlevelében fogalmazta meg, aki előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt. Orbán „jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett”.

Emlékezteti, hogy akkor a parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésükön részletekbe menően mutatta be a HÖOK képviselőinek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. Orbán arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvényről a rektori konferenciával is egyeztettek. „Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk” – fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak – írta.

“A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat” – zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival. Kedden a miskolci hallgatók kezdtek ülősztrájkba a kormányhivatalban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik