Belföld

Széphő Zrt.: „Nem Fehérváron a legdrágább a távfűtés”

A Széphő Zrt. vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon pontos számokkal és adatokkal cáfolták az elmúlt héten számos hírportálon és sajtótermékben megjelent hírt, miszerint Székesfehérváron a legdrágább a távhőszolgáltatás.

Temesvári Balázs vezérigazgató elmondta, hogy számos tévhit kering a távhőszolgáltatás árával kapcsolatban, így egy szakmailag nem kellően körültekintő sajtóanyag nemcsak a távhőszolgáltató cégeknek tud komoly károkat okozni, de az érintett ügyfeleket is félrevezeti.

Hangsúlyozta: a távhő ára hatósági ár, a Magyar Energiahivatal előterjesztése alapján a Nemzeti Fejlesztési Miniszter hagyja jóvá. A jóváhagyott ár két tényezőből tevődik össze: az egyik a hődíj, másik az alapdíj.

Kiemelte, hogy a Széphő működési költségeinek 75-80 százalékát a Fűtőerőmű Kft.-től vásárolt hő teszi ki, aminek árát szintén a miniszter határozza meg a költségek figyelembe vételével. A Fűtőerőmű Kft. gazdálkodása az elmúlt években igen magas hőárat eredményezett, amelyek alapján a Széphő árai meghatározásra kerültek. A hődíj tekintetében a megyeszékhelyek között valóban a Széphő díja a legmagasabb, de országos szinten nem.

Hozzátette, a fűtésért fizetendő díj másik összetevője az alapdíj, ami a rendszer üzemeltetését, karbantartását fedezi, azaz a szolgáltatás állandó költségeit. Az alapdíj tekintetében Budapest és Szolnok is megelőzi Székesfehérvárt.

Szauter Ákos hőszolgáltatási igazgató közölte, hogy a távhő „drágasága” nem abban mérhető le, hogy az alapdíj vagy a hődíj egységára mennyi, hanem abban, hogy egy ugyanolyan lakás fűtése mennyibe kerül Székesfehérváron, Budapesten vagy Veszprémben. Azaz mennyi hővel fűthető ki az ingatlan. Ebben Székesfehérvár igen előkelő helyen áll, a távhővezetékek szigetelésének, a panelprogramoknak, a kapcsolt épületek szétválasztásának és a lakosság energiatudatos gondolkodásának köszönhetően.

Szerinte, ezt az a tény is bizonyítja, hogy az elmúlt hét évben több, mint 30 százalékkal csökkent a fűtéscélú energiafelhasználás a városban. A hődíjjal a társasház vagy a lakó takarékoskodni tud, vagyis ami a legdrágább, arra a fogyasztónak ráhatása van.

Temesvári Balázs hozzátette, hogy a 2009. július elsején érvényes árhoz képest több mint 15 százalékkal csökkent a lakossági hődíj és a miniszteri rendelet értelmében a mostani fűtési idényben nem lesz lakossági áremelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik