Belföld

Abortuszháború: beszállt az ÁNTSZ

Hiába kutatják a tiltás lehetőségét. A kormányzat nem korlátozhatja az abortusztabletta beszerzését, alkalmazását.

Elvetélni látszik az egészségügyi államtitkár törekvése, hogy mindenképpen megakadályozza a Magyarországon is regisztrált abortusztabletta gyakorlati alkalmazását – írja csütörtöki számában a Népszabadság. A lap birtokába jutott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feljegyzése szerint nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását.

Mint arról korábban beszámoltunk, hónapok óta heves vita dúl az úgynevezett abortusztabletta körül, miután az megkapta a magyarországi forgalombahozatali engedélyt. A témára érzékeny KDNP-s politikusok májusban az egészségügyi államtitkárság épülete előtt tiltakoztak, azt követelve, hogy akadályozzák meg a szer alkalmazását. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nem sokkal később sietve közölte: a készítmény alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért a tabletta nem kerülhet forgalomba.

Keresztbe tett a szakmai kollégium

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra – olvasható a Népszabadság cikkében.

A GYEMSZI dokumentumából kiderül: csak abban az esetben tilthatná meg az államtitkárság a tablettás abortusz alkalmazását, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium megváltoztatná korábbi – a készítmény biztonságosságáról és hatékonyságáról szóló – véleményét. Erre azonban nincs sok esély, tekintve, hogy a testület többször is támogatta az abortusztabletta alkalmazását.

Európa-szerte használják, Magyarországon mégis tilos

A tablettát a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánlja a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12–22. hét között. A készítményt számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is. Egy bécsi klinikáról már jelezték is: az év elején jelentősen megnőtt a hozzájuk forduló magyar nők aránya. Az utóbbi időben pedig átlagban hetente 3-4 magyar megy gyógyszeres terhességmegszakításra az osztrák fővárosba. Már magyar nyelvű honlapot is készíttettek, akkora az érdeklődés.

A magánklinikát is vizsgálhatják

A tablettához egyébként Magyarországon is hozzá lehet jutni. Egy budai magánklinika lehetővé teszi ennek a módszernek az alkalmazását, de ez több mint 100 ezer forintba kerül az ezt választó nők számára. A korábban lapunknak nyilatkozó, gyógyszeres terhességmegszakításon átesett Alíz azt mesélte, iszonyatos fájdalmat élt át a tabletta beszedését követően, de ma sem döntene másképp.

A GYEMSZI feljegyzéséből az is kiderül, hogy a jövőben nagy valószínűséggel szakmai ellenőrzésre számíthat a budai intézmény, amelynek során azt vizsgálnák, hogy megvannak-e a feltételei az abortusz elvégzésének és egyáltalán jogszerűen végez-e terhességmegszakítást a magánrendelő. Azonban ebben az esetben is csupán átmenetileg, néhány hétre-hónapra van lehetőség a Rózsakert Centerben végzett tablettás abortusz felfüggesztésére.

Az ÁNTSZ is ellenőriz

Szerdán az ÁNTSZ is vizsgálatot kezdeményezett a Rózsakert Medical Centerben. Az intézet szerint azonban nincs összefüggés a nemrég kialakult abortusz-botrány és a hirtelen jött ellenőrzés között. „Úgy gondoljuk, hogy az ÁNTSZ ellenőrzések minden egészségügyi intézmény működése során a mindennapi ügymenet része, nem rendkívüli és meglepő tehát, hogy ebben a kérdésben is sor kerül rá” – olvasható a lapunknak megküldött közleményükben.

Hangsúlyozzák: A magánrendelő 2010 óta végez gyógyszeres úton is terhességmegszakítást a törvényi előírásoknak és a szakmai követelményeknek megfelelően. Az eljárást több alkalommal a szakfelügyelet ellenőrizte és alátámasztotta, hogy az 1992. évi LXXIX. a magzati élet védelméről szóló törvény betartásával, az előírásoknak megfelelően, hiánytalan orvosi dokumentációval, megfelelő módon teszi.

„A Rózsakert Medical Center nem szeretne továbbra sem részt venni abban a vitában, amely arról szól, legyen-e a továbbiakban Magyarországon gyógyszeres terhesség-megszakítás, vagy sem. Számunkra kizárólag az fontos, hogy pácienseinket az orvostudomány legújabb fejlesztéseinek megfelelően lássuk el, lehetőséget kínáljunk biztonságos eljárások közötti választásra, mindezt a mindenkori jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak maximálisan megfelelve” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik