Belföld

Mégsem lesz abortusztabletta?

kismama ()
kismama ()

A KDNP arra kérte a szaktárcát, hogy a szer ne kerüljön forgalomba Magyarországon, használatát pedig minősítsék az alaptörvénybe ütközőnek.

A KDNP az abortusz minden formáját elutasítja, legyen akár ellenzékben, akár kormányon – mondta a hétfői parlamenti ülés nyitányaként Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalásában. A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 100 élve születésre 43 abortusz jut, ezzel szemben az EU alapító országaiban ugyanez a szám 7-15 között van, valamint 2011-ben Magyarországon 38 ezer művi terhességmegszakítást végeztek.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdés. Az államtitkár leszögezte: az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt.

A Magyar Nemzet szombaton számolt be róla, hogy lezárult a 2009 őszén indított, uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi – több tagállamban egyszerre lezajló – engedélyeztetési eljárás befejező szakasza, így hamarosan hazánkban is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra. A készítmény rendelhetőségét a legszigorúbb feltételekhez kötik, amely kizárólag intézményi körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé.

A készítményt – amelyet a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között – számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is. Magyarországon néhány évvel ezelőtt komoly vita bontakozott ki a tablettáról, magzatvédő szervezetek tiltakoztak a bevezetése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik