Belföld

Beindul az abortuszturizmus

Megalázó bánásmód, sértő megjegyzésék, hosszas procedúra – erre panaszkodnak hazánkban az abortusz mellett döntő nők. Egyre többen választják inkább valamelyik szomszédos ország klinikáját. Bécsbe hetente járnak magyarok terhességmegszakításra.

A művi terhességmegszakítást Magyarországon törvény szabályozza. A január elsejével hatályba lépett alaptörvény szerint “minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti meg”. Éppen ezért az abortuszhoz engedély kell.

Minden esetben egy három-négy fős bizottság hallgatja meg a nőt, amely eldönti, hogy engedélyezi-e a terhességmegszakítást. A műtét csak akkor ingyenes, ha egészségügyi okból vagy bűncselekmény miatt kell elvenni a magzatot, egyébként 29 710 forintba kerül. Ennek kifizetéséhez szociális alapon lehet kedvezményt vagy mentességet kapni.


“Az abortusz megöl egy embert”  – Fotó: AFP

Legutóbb 84 nő és orvosuk ellen javasolt vádemelést a rendőrség, mert egy várpalotai nőgyógyászt azzal gyanúsítanak, hogy illegálisan végzett abortuszokat. Állítólag 60 ezer forintot kért értük. Azok a nők is börtönbe kerülhetnek, akik fizettek neki. Egyikük azt mondta az RTL Híradónak, azért ment bele az illegális terhességmegszakításba, hogy elkerülje a megalázó procedúrát.

„Gyerekgyilkos!” – fakadt ki az orvos

Dr. Spronz Júlia, a Patent – Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesületének vezető jogásza szerint egyáltalán nem meglepő az eset. Jogsegélyszolgálatuknál rendszeresen panaszkodnak nők a kórházi személyzet sértő, becsmérlő viselkedésére, és időről időre felmerülnek abortusszal kapcsolatos kérdések.

“Emberi méltóságukban megsértik őket, felnőtt nő létükre azt éreztetik velük, hogy felelőtlen kis csitrik, akik bűnt, sőt, emberölést követnek el. Különböző módszerekkel sokkolják őket. Például direkt szívhangot hallgattatnak velük, egy szobában helyezik el őket a frissen szült kismamákkal, így keltve bennük bűntudatot vagy a műtőben megalázó megjegyzéseket tesznek rájuk” – sorolta dr. Spronz Júlia.

Volt olyan telefonáló, aki arról számolt be, hogy szerinte direkt okozott fájdalmat neki a nőgyógyász, amikor a kezével tágítgatta a méhszájat a megelőző vizsgálatnál. Egy másik érintett pedig azért hívta az egyesületet, mert az interneten rendelt abortusztablettától komplikációi lettek, ezért felkereste az ügyeletet. A klinikán azonban az orvos kihívta a rendőrséget, mondván megkerülte a hivatalos eljárást, ez pedig illegális.

Abortusz után panaszvonal

Mint arról korábban beszámoltunk, a Patent Egyesület április 18-án indította el Abortuszvonal néven telefonos tanácsadó szolgálatát. Azoknak a nőknek, illetve a hozzátartozóiknak, segítőiknek a jelentkezését várják, akiket az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás során vagy a beavatkozás elvégzése közben tapasztaltak felkavartak, esetleg etikátlan, szakmaiatlan, jogsértő vagy bármely más módon kifogásolható bánásmódban volt részük. A szolgáltatást a Patent ingyenesen biztosítja.

A Patent Egyesület úgy gondolja, hogy a terhes nőnek van egyedül joga eldönteni, kívánja-e kihordani a terhességét vagy azt megszakíttatja. Következésképpen a szolgáltatásnak nem célja sem a magzat megtartása, sem a terhesség megszakítása érdekében állást foglalni. Ehelyett tényszerű információkkal és emberi jogi alapú tanácsadással akarják segíteni a nőket, hogy az egész eljárás folyamán ismerjék a jogaikat, és azok érdekében fel tudjanak lépni.

Végzetes lehet a tiltás

Az Egyesület szerint a másik probléma, hogy rengeteg tévhit kering az abortusz esetleges mellékhatásairól. Sokan úgy értesülnek, hogy a beavatkozás mellrákot okoz, vagy éppen csökkenti a következő terhesség esélyét. Az elmúlt két évtized legmagasabb színvonalon végzett kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a legtöbb nőnek nem okoz pszichés megbetegedést az abortusz.

Dr. Steierhoffer György szülész-nőgyógyász szakorvos már óvatosabban fogalmaz. „Egyénenként változik, hogy a beavatkozás okoz-e súlyos pszichés következményeket. Van, akinél semmit nem észlelünk a műtétet követően, de előfordul olyan is – leggyakrabban azoknál a nőknél, akik az első terhességmegszakításon esnek át -, hogy megviseli őket az operáció, és emiatt nagyobb odafigyelést igényelnek” – nyilatkozta lapunknak a nőgyógyász, aki szerint téves az a vélekedés, hogy az abortusz nagyban hozzájárulna a meddőség és méhen kívüli terhesség kialakulásához.

„Mint minden operációnál, itt is lehetnek szövődmények, de ezek száma ma már jóval alacsonyabb, mint korábban volt. Fontos azonban, hogy a pácienseket minden eshetőségre felkészítsük, és tájékoztassuk az esetleges komplikációkról” – tette hozzá.

A szakorvos figyelmeztetett: bizonyított, hogy azokban az országokban, ahol tiltják, illetve szigorúan szabályozzák a terhességmegszakítást, megnő a kriminális abortuszok (tiltott magzatelhajtások) száma. „A nők saját maguk vetnek véget a terhességüknek vagy kuruzslók segítségét kérik, ami akár végzetes következményekkel is járhat. Nem a törvényt kellene szigorítani, hanem felhívni a figyelmet a megelőzésre, és tb-támogatottá tenni a fogamzásgátló gyógyszereket.”

Hazai adatok:
A terhességmegszakítások gyakoriságának csökkenése a 2008-as megtorpanást követően az elmúlt két évben tovább folytatódott. A születésszám mellett alacsonyabb lett a művi vetélések száma is. A 2010-es 40 500 beavatkozás csaknem 2700-zal, azaz 6,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenő irányzat a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető, de a legjelentősebb mértékű a 30–39 évesek körében volt (7–8%), míg a legkisebb változás a 40 év feletti és a 20 év alatti nők művi vetéléseinél észlelhető. Mivel a születések és művi vetélések száma hozzávetőlegesen azonos arányban csökkent, 2010-ben ezer élveszületésre 448 terhességmegszakítás jutott, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. 2011-ben pedig összesen 38 ezer abortuszt végeztek el a magyarországi kórházakban.

Kitör az abortuszháború, beindul az abortuszturizmus?

Magyarországon újra elindulhat az abortuszháború – ezt mondta korábban az FN24 megkeresésére Spronz Júlia, aki szerint a január elsején hatályba lépett új alkotmány azon pontja, amely a fogantatástól védeni rendeli a magzati életet, sérti a nők önrendelkezési jogát. A jogász szerint ez új fejezetet nyithat a hazai magzatvédelemben, hiszen esély teremt arra, hogy az abortusz jelenlegi szabályozását alkotmányellenessé nyilváníthassák, és egy jóval szigorúbb szabályozást vigyenek keresztül.

Johanna Westeson, a Reprodukciós Jogok Központjának európai regionális igazgatója szerint is az abortusz elérhetősége központi eleme a nők jogainak. „Magyarországnak olyan szabályozásra van szüksége, amely a nőket nem degradálja a magzat egyszerű hordozójává, hanem a magzat mellett a nők és a gyerekek védelméről is szól” – mondta a Patent Egyesület januári konferenciáján. Mint fogalmazott, a nő nem egy húsdarab vagy tároló konténer.

Minden olyan egészségügyi intézményben, ahol szülész-nőgyógyász osztály működik, garantálni kell legalább egy terhesség-megszakítást végző csoport működését. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor megvan az esély arra, hogy a nők elutazzanak más országokba, ahol eleget tesznek akaratuknak. Vagyis beindul az abortuszturizmus – tette hozzá.

Ausztria és Szlovákia a célállomás

A jóslat olyannyira nem volt légből kapott, hogy egy bécsi klinikáról már jelezték is: az év elején jelentősen megnőtt a hozzájuk forduló magyar nők aránya. Az utóbbi időben pedig átlagban hetente 3-4 magyar megy gyógyszeres terhességmegszakításra az osztrák fővárosba. Már magyar nyelvű honlapot is készíttettek, akkora az érdeklődés. Több környező országban ugyanis – Magyarországtól eltérően – nincsenek jelentősebb adminisztratív akadályai a művi terhességmegszakításnak. Egyedüli korlátozás az, hogy csak a várandósság 12 hetéig lehet elvégezni.


Fotó: MTI / Kallos Bea

A páciens bejelentkezik az adott klinikán egy neki megfelelő időpontra, a beavatkozás után eltölt néhány órát a szobájában – orvosi megfigyelés alatt, akár hozzátartozói jelenlétében -, majd távozik. Nincs szükség orvosi beutalóra, illetve hatósági engedélyre és igazolásra sem. Az egyik szlovák egynapos sebészeti beavatkozásokra szakosodott magánklinikán például a beavatkozás díja, beleértve a tartózkodás árát is: 367 euró. Ugyanez Ausztriában 490 euróba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik