Belföld

Alkotmánysértő a bírák nyugdíjazása

alkotmanybirosag(210x140)(3).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(3).jpg (alkotmánybíróság)

A szabályozást – hatályba lépése napjára visszaható hatállyal – megsemmisítette az Alkotmánybíróság. Orbán szerint marad a rendszer.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. A bírák nyugdíjkorhatárának az általános nyugdíjkorhatárhoz (62 év) igazítását az új Alaptörvény mellett a bírák jogállásáról szóló törvény rögzítette. Ezt nemcsak az AB, hanem a strasbourgi európai emberi jogi, illetve a luxembourgi uniós bíróság is vizsgálja.

Az AB kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát nem sarkalatos törvény határozza meg, az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból. A testület elismerte, hogy a bírák felső korhatárát a jogalkotó viszonylag szabadon állapíthatja meg, de jelezte, hogy az új korhatárt csak fokozatosan, kellő átmeneti idő alatt, a bírák elmozdíthatatlansága elvének sérelme nélkül lehet bevezetni. A határozathoz a 15 tagú testületből heten fűztek különvéleményt.

Idén a mintegy 2900 fős bírói karból 274-en vonulnak nyugállományba, azok, akik már betöltötték, vagy idén töltik be a 62 éves kort. A magyar bírák felső korhatára csaknem másfél évszázadon keresztül 70 év volt. Lövétei István alkotmányjogász korábban azt mondta: a nyugdíjazott bírák visszahelyezése szinte lehetetlen. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a múlt héten az InfoRádióban arról beszélt: ha az Ab megsemmisíti a támadott rendelkezéseket, a hivatalnak ezzel kapcsolatban közvetlenül nem lesz tennivalója, nem vehetnék vissza automatikusan a nyugdíjazott bírákat, mindazok, akik sérelmezik nyugdíjazásukat, a munkaügyi bíróságokon kereshetik majd igazukat.

A közigazgatási tárca államtitkára még az alkotmánybírósági döntés előtt közölte, az nem befolyásolja a bírák kinevezését. Rétvári Bence az ATV-nek azt mondta, a bírók 62 éves nyugdíjkorhatára alaptörvényben van rögzítve, ezen az Alkotmánybíróság sem tud változtatni. Egyébként pedig, ha a bírók 62 éves nyugdíjkorhatára alkotmányellenes, akkor logikus, hogy a 70 éves korukban történő kötelező felmentésük sem volt alkotmányos, vagyis ha 70 évesen fel lehetett menteni a bírókat, akkor ugyanúgy fel lehet menteni 62 éves korukban is – vélekedett az államtitkár.

Orbán nem enged

Marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere – jelentette ki a miniszterelnök. A kabinet a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére – jegyezte meg Orbán Viktor.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Répássy Róbert aztr mondta, hogy ez már szerdán megtörténhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik