Belföld

Hárommillióra bírságolhatják a Pest Megyei Bíróságot

Büntetést kaphat a Pest Megyei Bíróság, ha a soron kívül elrendelt ellenőrzésen súlyos szabálytalanságokra bukkannak.

Kovács András, a bíróság elnöke szerdán életveszélyesnek, normális munkára alkalmatlannak nevezte a Thököly úti épületet az MTI-nek adott interjújában. Mint mondta, nyaranta a tárgyalótermekben és a dolgozószobákban olykor 40 fok fölötti a hőmérséklet, télen az irodákat átjárja a szél, a vizesedő falak ráznak, csak gépészeti felújításra fél milliárdot kellene költeni, s az épület a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg.

Az elnök arról is beszélt, hogy a West Balkánban történt tragédia után jelezték: két lépcsőház egymáshoz való közelsége miatt nincs igazi menekülőút lefelé. Egy esetleges tűz pokoli toronnyá változtathatná a házat, ráadásul a felhalmozott irdatlan mennyiségű irat és a linóleumborítás csak táplálná a lángokat.

A Hír24 a nyilatkozat után megkereste a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságot, ahol a következő felvilágosítást adták: a jogszabályok nem teszik ugyan kötelezővé a tűzoltóságok részére a bírósági épületek tűzvédelmi ellenőrzését, ennek ellenére a tűzoltóság rendszeresen ellenőrzi azokat. Az ellenőrzésekkel a tűzvédelmi szabályok teljesülését vizsgálja. A nyilatkozatban elhangzott, vélhetően szabálytalan tárolás miatt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság soron kívüli ellenőrzést hajt végre a Pest Megyei Bíróságon.

A tűzvédelmi használati szabályok megsértése esetén többféle szankció szabható ki, attól függően, milyen súlyú hiányosságot tapasztalnak. Lehet hatósági felhívás, kötelezés, tetten ért személy esetén helyszíni bírság kiszabása. A tűzoltóság kezdeményezhet szabálysértési feljelentést és kiróhat tűzvédelmi bírságot is, ennek mértékét előre nem lehet meghatározni, ez a soron kívüli ellenőrzésen tapasztalt szabálytalanságok függvénye. A jogszabályok szerint a helyszíni bírság 3 és 20 ezer, a szabálysértés 60 ezer, a tűzvédelmi bírság pedig akár 3 millió forint is lehet.

A Pest Megyei Bíróság elnöke az életveszélyes munkakörülmények mellett a bírák leterheltségére és a gazdasági ellehetlenülésre is panaszkodott. Központi segítség nélkül rövid időn belül csődöt jelenthetnek – jelentette ki Kovács András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik