Belföld

Katasztrófahelyzet a Pest Megyei Bíróságon?

Túlterheltek a bírák, növekszik a kiemelt ügyek száma, életveszélyesek a körülmények, erősen megcsappant a "kassza".

Ezekkel a nehézségekkel kell megküzdenie nap mint nap a Pest Megyei Bíróságnak – közölte a bíróság elnöke szerdán az MTI-vel, rámutatva arra: központi segítség nélkül rövid időn belül csődöt jelenthetnek.

Hatalmas túlterheltség

Kovács András elöljáróban elmondta, hogy noha az elmúlt 4-5 évben is szinte “ömlöttek” a peres ügyek a Pest Megyei Bíróságra, óriási erőfeszítéssel, ügyes szervezéssel és jelentős túlmunkával “állták a sarat”. Az úgynevezett öreg (2 éven túli) ügyek számát például a helyi bíróságok 1763-ról 853-ra szorították le.

Azonban a hatalmas kiterjedésű, népes megye egyre intenzívebben “termelte ki” a bíróság asztalán végződő eseteket: 2010-ben 12 százalékkal, az országos átlag 2,5-szeresével több peres ügy futott be hozzájuk, mint az előző esztendőben, ezen belül 34 százalékra nőtt a speciálisan kezelendő kiemelt, nagy ügyek száma.

Nincs hely egy Stohl-pernek?

Hozzátette, az óriási munkateher-növekedés és a jogszabályi változásokkal való kötelező lépéstartás megállította a sikerszériát, manapság heroikus küzdelem kell ahhoz is, hogy egy-egy olyan, közérdeklődésre számot tartó ügynek, mint amilyen a Stohl-per volt, elfogadható méretű tárgyalótermet biztosítsanak.

A “sokvádlottas”, illetve a hatalmas érdeklődéssel kísért kiemelt bűnügyek tárgyalására csupán 2 alkalmas terem áll rendelkezésre a megyei bíróság Thököly úti épületében, és gondot okoz a legfontosabb ügyek közötti sorrend felállítása, továbbá a bírák további terhelése és a határidők tartása is –-  sorolta a nehézségeket Kovács András.

Heroikus munka

Kitért arra: azok a bírók, akik kiemelkedően sok pert visznek, póttárgyalási napokat kénytelenek beiktatni, és a temérdek iratanyag áttanulmányozása miatt olykor este 9 óráig is benn maradnak pluszfizetség nélkül, mégsem jellemző az elvándorlás.

A kiemelt bűnügyekről az elnök elmondta, hogy 51 ilyen “minősítésű” üggyel foglalkoznak. Ebbe a csoportba tartozik a romagyilkosságokkal vádolt K. Árpád és társai pere, a dunaharaszti gyermekgyilkosság, a tescós robbantás és a gyáli, barátnője meggyilkolásával vádolt férfi büntetőügye, de egy 49 vádlottas biztosítási csalás tárgyalása és a most kezdődő, Tasnádi Péter ügyéhez kötődő perújítás is komoly feladat elé állítja a bírói gárdát.

A megyei bíróság vezetője rámutatott arra, gondot jelent az alkalmazottakat alacsony létszáma is. Olykor például szinte “lasszóval kell összefogdosni” a tárgyalásokon nélkülözhetetlen jegyzőkönyvvezetőket – mondta.

Kovács András szerint ennél a problémánál is nyomasztóbb a folyamatos gazdasági ellehetetlenülés. A jelenlegi hiányuk takarékos gazdálkodásuk ellenére meghaladja a 400 millió forintot, a szakértői számlákat is csak késedelmesen tudják kifizetni. Ha ez így megy tovább, hamarosan fizetésképtelenné válnak – tette hozzá. A pénzhiány már nem kompenzálható többletmunkával, szakmai elszántsággal vagy szervezési bravúrral, mint ahogy a központi épület folyamatos állagromlása sem az abban dolgozókon múlik – mondta.

Pokoli toronyban

Az elnök “életveszélyes, normális munkára alkalmatlan” ingatlannak nevezte a Thököly úti épületet. Nyaranta a tárgyalótermekben és a dolgozószobákban olykor 40 Celsius-fok fölötti a hőmérséklet, télen az irodákat átjárja a szél, a vizesedő falak ráznak, csak gépészeti felújításra fél milliárdot kellene költeni, s az épület a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg .

“A West Balkánban történt tragédia után jeleztük, hogy két lépcsőházunk egymáshoz való közelsége miatt nincs igazi menekülőút lefelé. Egy esetleges tűz pokoli toronnyá változtathatna minket, ráadásul a felhalmozott irdatlan mennyiségű irat és a linóleumborítás csak táplálná a lángokat” – magyarázta a bíróság elnöke.

“Bízom benne, hogy az igazságügyi kormányzat más téren is biztosítja majd a működésünkhöz szükséges feltételeket, hogy a megtört sikerszéria folytatódhasson” –- közölte Kovács András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik