Belföld

Nyerhetnek a fürdõk és az éttermek

Az éttermi vendéglátás talpra állását és a fürdõk forgalmának megtartását jelentheti, hogy jövõre önálló keretet kap a Széchenyi Pihenõkártyán belül a meleg étkeztetés és az egészség-megõrzési és szabadidõs szolgáltatások igénybevétele. A felhasználóknak is jó hír: nem kell majd szállásfoglalás ahhoz, hogy ezeken a helyeken is lehessen a kártyával fizetni.

Jövõre nem csak szálláshelyek, hanem éttermek, fürdõk és egyéb pihenést, egészségmegõrzést biztosító szolgáltatók is Széchenyi Pihenõkártya elfogadóhellyé válhatnak majd – erõsítette meg ma a Nemzetgazdasági minisztérium közleményében. Ezzel a korábban üdülési csekkel fizethetõ szolgáltatok nagy része fizethetõ lesz SZÉP kártyával, méghozzá szállásfoglalás nélkül.

Szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidõs és egészségmegõrzõ célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a keret is nõ, már nem 300 ezer, hanem 450 ezer forint lesz.

Vendéglátós remények

A vendéglátósok örömmel veszik, hogy jövõre lesz önálló meleg étkezési keret a SZÉP kártyán belül. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tiszteletbelei elnöke Háber Tamás szerint ez nagyon fontos lépés lehet ahhoz, hogy az éttermi vendéglátás talpra állhasson. Ma a lakosság igen kis része jár csak rendszeresen étterembe – remélik, hogy ebben jelentõs változás lesz a jövõben.

Ezen kívül Háber Tamás hangsúlyozta, hogy az új keret a napi meleg étkezés lehetõségének biztosításával hozzájárulhat ahhoz is, hogy egészségesebben éljünk. S nem mellesleg az éttermeken keresztül keresletet generálhat az itthon megtermelt élelmiszerekre is. Az államnak pedig adóbevételei keletkezhetnek a megnövekedett forgalom miatt. A vendéglátás meggyengült helyzetét jól jelzi egyébként, hogy a Manpower legfrissebb kutatása szerint a megkérdezett cégek közül leginkább a vendéglátóhelyek terveznek leépítést a jövõben – talán ezt a tendenciát is megfordíthatja az új kereslet.

Fürdõs bizakodás

A Magyar Fürdõszövetség elnöke eddig is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a fürdõk kimaradjanak az önálló igénybevétel lehetõségébõl. A fürdõkben pedig vannak éttermek is, s ezekben is költhetnek majd a kártyával a vendégek.

A keretösszeggel kapcsolatban Vancsura Miklós azt mondta, ígéretet kaptak a Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy a jövõben vizsgálni fogják, milyen tapasztalatok gyûlnek a felhasználás során. A bevezetést követõen az értékelések alapján lehetnek módosítások, s ha az arányokon változtatni szükséges (mert az igények ezt jelzik), akkor az sem kizárt. A fürdõknek az volt a legfontosabb, hogy a kiesett üdülési csekk megszüntetésével ne essenek el forgalomtól. A fürdõk 40 százalékos adatszolgáltatás mellett (ebben a nagyok benne voltak) 2,5 milliárd forintos forgalmat realizáltak az üdülési csekkbõl (ezen belül a fõvárosi fürdõk bevétele közel 500 millió forint volt). És persze Vancsura Miklós is kiemelte, a lehetõséggel egészségesebb, kipihentebbek lehetnek majd a dolgozók.

A munkavállalók és a munkáltatók is üdvözlik

A CafeteriaTrend szakértõje, Fata László szerint a munkáltatók pozitívan reagáltak a hírre, mivel a dolgozók már a pihenõkártya rövid megjelenése óta is panaszkodtak, hogy miért csak szállásfoglalással együtt lehet használni. Az elfogadóhelyeknél is könnyebbséget hozhat a lépés, hiszen így nem kell majd külön megszervezniük, hogy mondjuk a szállodában ki lehessen fizetni az állatkerti, fürdõ vagy színházi belépõt. Mindenképpen egyszerûbb lesz minden érintettnek, hogy a szálláshelyhez kötést kiveszik jövõre a felhasználásból.

A szakértõ szerint még az vár tisztázásra, hogy technikailag hogyan lesznek elválasztva a különbözõ keretek, lesz-e köztük átjárás. Például a mostani rendszer szerint ha valaki szállodába megy, ott igénybe veheti az étkezést és a fürdõszolgáltatást is a kártyával. Kérdés, hogy ez a jövõben is így marad-e, vagy pedig azokat a szolgáltatásokat a másik két keretbõl kell kiegyenlítenie, és ha igen, akkor hogyan.

Mennyire jöhet be?

S hogy vajon mennyire lesz majd kihasználva a maximális 450 ezer forintos keret? Ez függ attól is, hogy jövõre mennyire marad kedvezõ a cafetéria adózása, marad-e a mostani 16 százalékos szja teher (szuperbruttósítva 19,04 százalék). Az OTP Pénztárszolgáltató legutóbbi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a munkáltatók az idén átlagosan 50 ezer forintot utaltak a már kiadott kártyákra, és hogy körülbelül ilyen összegre számítanak jövõre is. Kérdés, valóban így lesz-e, és hogyan fog majd megoszlani ez az összeg a három különbözõ felhasználási lehetõség között.

A minisztérium azt tanácsolja az elfogadóhelyeknek, hogy mihamarabb csatlakozzanak, hogy tudják fogadni a kártyával fizetõket. A 2011. szeptember 30. után juttatott üdülési csekkek adókedvezménye megszûnik, de a korábban juttatott üdülési csekkek még egy évig, tehát legkésõbb 2012. szeptember 30-ig felhasználhatóak.

2012-re a SZÉP Kártya valós választási lehetõségként jelenik meg a cafeteria-rendszerben, átvéve az üdülés csekk szerepét, hiszen a munkavállalók 2011 végén, illetve 2012 elején nyilatkoznak az általuk választott 2012-es juttatásokról. Ez alatt a néhány hónap alatt a SZÉP Kártyát választók száma a minisztérium várakozásai szerint jelentõs növekedésnek indul majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik