Belföld

Már nálunk is nyomoznak a Mol-INA-ügyben

A horvát jogsegélykérelmet megtagadta a Legfőbb Ügyészség, de ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

A Legfőbb Ügyészség megtagadta a horvát ügyészségtől érkezett jogsegélykérelem teljesítését a hatályos jogsegély egyezmény alapján – közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön. Kiemelték: a kérelmet tartalma szerint feljelentésnek értékelték, és erre tekintettel ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el és további adatokat kérnek a horvát ügyészségtől.

A Legfőbb Ügyészség július 6-án közölte, hogy a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult hozzájuk a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmazott. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a nemzetközi jogsegély fogalma alatt tágabb értelemben a nemzetközi bűnügyi együttműködés, míg szűkebb szempontból az eljárási jogsegély érthető.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár július 6-án sem a Mol és az INA, sem a volt titkosszolgálati vezetők ügyét nem kívánta kommentálni. Kovács Zoltán a kabinet ülése után a Mol-INA-ügyet érintő kérdésre azt mondta: ahhoz a kormánynak sem formálisan, sem informálisan nincs köze. Megismételve Orbán Viktor miniszterelnök szavait, annyit közölt, a magyar állam mint tulajdonos egyértelműen kijelentette, hogy a Mol-INA-szerződés semmiféle felülvizsgálatáról nem lehet szó.

A horvát sajtó múlt hét szerdán jobbára tényszerű tudósításokban számolt be arról, hogy magyar lapértesülés szerint a horvát főügyészség kérte – a horvát sajtó tudomása szerint Zágrábban Ivo Sanader volt horvát kormányfő megvesztegetésével gyanúsított – Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kiadatását. A horvát lapok ismertették a horvát főügyészség cáfolatát is.

A horvát lapok szintén beszámoltak Orbán Viktor magyar kormányfő strasbourgi kijelentéséről, amely szerint a magyar állam nem járul hozzá a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához.

Egy, az origo által közölt interjú szerint Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke kifejtette: miután nemrég a magyar állam lett a Mol legnagyobb tulajdonosa, ez a változás javította a Mol megítélését. Szerinte a horvát kormány és az emberek többsége ezt egy “biztonsági hálónak” látja az INA alatt, mert a magyar kormány nem fog a horvát nemzeti érdekekkel ellentétesen cselekedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik