Belföld

Orvosokat, gazdasági vezetőket mentett fel a bíróság

A veszprémi ítélőszéken hűtlen kezelés és csalás miatt folyt ellenük eljárás.

Bűncselekmény hiányában felmentette a Veszprémi Városi Bíróság kedden a Vasútegészségügyi Kht. szombathelyi központjának volt orvos-igazgatóját, két orvost, a centrum két gazdasági igazgatóját és főkönyvelőjét.

Aradi Kis Zita bíró az ítélet indoklásában rámutatott arra: a vádlottak nem követték el a terhükre rótt, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és a jelentős értékre elkövetett csalás bűntettét, valamint a számvitel rendjének megsértését.

A vádirat szerint a kht. igazgatója vállalkozói szerződést kötött a szombathelyi Juvo-Med Bt. orvos vezetőjével (beltagjával) gyermekgyógyászati és allergológiai szakrendelések elvégzésére. Ennek alapján a szakrendelés keretében elvégzett beavatkozások után járó egészségbiztosítási térítési díj a bt.-t illette meg. A kht. azonban nem elkülönítetten dokumentálta az allergológiai teljesítmény pontszámait más szakrendelésekétől, így a bt. 25 millió forinttal kevesebbet kapott.

A vád kitért arra is, hogy két másik orvos – mindketten doktornők, röntgenes és ultrahangos vizsgáló, illetőleg tüdőgyógyász szakorvosok – vállalkozói szerződést kötött a kht.-vel, ugyanakkor fiktív munkaviszonyt is létesítettek, s a két tevékenység “átfedése” miatt 1,4, illetve 1,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az orvos igazgató tudtával a kht.-nek. A gazdaság igazgatók pedig a munkavégzést igazoló iratok nélkül engedélyezték a pénz kifizetését.

A bíróság megállapította: mindkét doktornő tevékenysége (vállalkozói és munkaviszony) jól elkülöníthető volt, s az általuk teljesített – a társadalombiztosítási finanszírozást megalapozó – pontszám is, így a kifizetések nem voltak jogtalanok. A szakértői vélemények is azt igazolták, hogy semmilyen kár nem érte a kht.-t.

Megállapította azt is, hogy a hűtlen kezelés és a csalás bűntettét a kht. orvos igazgatója, az egymást követő két gazdasági igazgató és a főkönyvelő nem követték el, s nem sértették meg a számvitel rendjét sem.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyész három napi gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentésére vagy az ítélet tudomásul vételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik