Belföld

EU-eljárás indulhat, ha törvény lesz a Fidesz terveiből

Az Európai Bizottság "közelről figyeli" a magyar változtatásokat.

Az Európai Unió legbefolyásosabb testületével találhatják szembe magukat a kormánypártok az új médiatörvény miatt. Az [origo] úgy tudja, hogy a médiafelügyelet átalakításáról szóló fideszes javaslat miatt eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság – írja az [origo].

A testület csak a törvény elfogadása után alakítja ki álláspontját, hiszen addig van esély arra, hogy a bizottság számára megnyugtató megoldás szülessen. A téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő európai bizottsági forrás az [origo]-nak azt állította, ha jelenlegi formájában fogadják el a médiaszabályozásról szóló javaslatot, akkor Magyarország azt kockáztatja, hogy jogsértési eljárás indul ellene.

A bizottság egyelőre “közelről figyeli” a magyar változtatásokat, és tisztában van azzal, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködései Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-biztosa és az Európai Újságírószövetség bírálta a terveket – közölte az [origo]-val Jonathan Todd, Neelie Kroes médiáért felelős EU-biztos szóvivője az elfogadás előtt álló magyar médiatörvényről.

A magyar javaslatnak, amely a médiafelügyelet átalakításáról is szól, meg kell felelnie az EU 2007-ben elfogadott, a médiaszabályozásról szóló direktívájának. Ennek egyik cikkelye azt is kimondja, hogy a nemzeti médiafelügyelő szervnek függetlennek kell lennie. A szóvivő szerint a magyar szabályozást “úgy kell kialakítani, hogy megvédje a médiát felügyelő szervet a politikai vagy gazdasági érdekcsoportok befolyásától”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik