Belföld

Nagy Imre-évforduló: megemlékezések Budapesten (képgaléria)

Koszorúzással, gyertyagyújtással, konferenciával és koncerttel emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira ma, Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai újratemetésének 20. évfordulóján, Budapesten.

Az emléknap programjain a közjogi méltóságok mellett Nagy Imre családja, a politikus nevét viselő társaság és alapítvány, valamint az 56-os szervezetek képviselői is részt vesznek, koszorút helyeznek el a mártír miniszterelnök szobránál.

A megemlékezés 10 órakor a Hősök terén folytatódik, 1989. június 16-án az itt felállított ravatalnál százezrek rótták le kegyeletüket. Most az újratemetést térinstallációval idézik fel: a gyász fekete színe helyett piros, fehér és zöld virágok borítják be az épületet, a Műcsarnok lépcsőin egykor elhelyezett hat koporsó helyére fűszőnyeg kerül, középen virágokkal borított dombbal, emlékeztetve a mártírokra.

FElmentették őket

Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál és Gimes Miklós halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre.

A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márci- usában kezdődött meg. Az 1989. június 16-ai újrate- metés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.

Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet 1989. július 6-án a Legfel- sőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Húsz évvel ezelőtt Nagy Imre, Gimes Miklós újságíró, Losonczy Géza egykori 56-os államminiszter, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Szilágyi József, Nagy Imre egykori titkárságvezetője koporsója mellett volt egy hatodik koporsó is, amely szimbolikusan 1956 valamennyi kivégzett és elesett mártírjának emléket állított.

A mai fővárosi megemlékezés 11 órakor a Kozma utcai kisfogház udvarán folytatódik, ahol annak idején kivégezték Nagy Imrét és társait. Jelen lesz Bajnai Gordon miniszterelnök és Boross Péter volt kormányfő is.

Képgaléria a megemlékezésekről (fotó: Gáti András)

Képgaléria a megemlékezésekről (fotó: Gáti András)

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke délelőtt helyezi el a megemlékezés virágait a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában. Sólyom László köztársasági elnök kora délután koszorúz Nagy Imre és mártírtársai sírjánál.

Gyertyagyújtás és konferencia

Az idén is több helyszínen róhatják le tiszteletüket a megemlékezők 1956 hősei és vértanúi előtt. Egész nap gyertyagyújtásra várnak mindenkit az ötvenhatos emlékhelyeken: a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a műegyetemi emlékműnél, az Ötvenhatosok terén és a Nagy Imre Emlékháznál.

A megemlékezéseket este 8 órától ünnepi koncert zárja a Hősök terén. Fellép Miklósa Erika, Polgár László, Komlósi Ildikó és Fekete Attila operaénekes, közreműködnek a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Honvéd Férfikar és a szolnoki Kodály Kórus. Színpadra lép a zuglói Hunyadi János Általános Iskola százfős nagykórusa is, amelyet a köztársasággal egy idős, 20 éves Erdélyi Dániel vezényel. A fiatalok a rendszerváltozás időszakának könnyűzenei slágereiből összeállított, nagyzenekarra írt művet adnak elő. A műsorban részletek hangzanak el Nagy Imre és társai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből is.

Nagy Imre újratemetése címmel tartanak ma tanácskozást az Ybl-palotában. A konferenciát Balog Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke nyitja meg, felszólal Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke és Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője is. A Szembenézés Alapítvány Rendszerváltás 20 – szembenézés és párbeszéd címmel műhelykonferenciát rendez.

Éjfélig tartanak a programok

Húsz éve a Hősök terén felállított ravatalnál százezrek rótták le kegyeletüket. Most az újratemetést térinstallációval idézték fel: a gyász fekete színe helyett piros, fehér és zöld virágok borítják be az épületet, a Műcsarnok lépcsőin egykor elhelyezett hat koporsó helyére fűszőnyeg került, középen virágokkal borított dombbal, emlékeztetve a mártírokra.

A téren szabadtéri kiállítás nyílt a húsz évvel ezelőtti fotókból. Ezeken elsősorban az újratemetés képei jelennek meg, de felelevenítik a magyar-osztrák határnyitás pillanatait és a harmadik Magyar Köztársaság ünnepélyes, Kossuth téri kikiáltását is.

A nap folyamán egészen éjfélig várják az érdeklődőket az emlékhelynél, ahogyan a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a műegyetemi emlékműnél és a Nagy Imre Emlékháznál is gyertyagyújtásra várják az emlékezőket.

A Magyar Televízió az 1989-es közvetítések ismétlésével és ritkán látható dokumentumfilmekkel emlékezik Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére, a Magyar Távirati Iroda pedig sajtótörténeti kuriózummal szolgál: a nemzeti hírügynökség első alkalommal tárja a széles nyilvánosság elé a rendszerváltást szimbolizáló nap eseményeiről az akkori előfizetők számára készített teljes hírfolyamát, amely itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik