Belföld

Nem jön vissza Bokros

Bokros Lajos elmegy Brüsszelbe, átveszi a megbízólevelét és ott is marad: ettől eltérő forgatókönyv nincs napirenden az MDF-nél – cáfolta az FN-nek a keddi sajtóértesüléseket Dávid Ibolya. Az általunk megkérdezett politológus szerint bevett szokás, hogy a listavezető helyett más utazik Brüsszelbe.

A Magyar Hírlap keddi számában írta, hogy Bokros Lajos csak néhány hónapig lesz európai parlamenti képviselő, mandátumát rövidesen a lista második helyén álló Habsburg Györgynek adja át. A lap szerint a váltásra azért lesz szükség, mert Bokros Lajos lenne az MDF húzóembere a következő országgyűlési választáson is.

Hadjárat az MDF ellen?

Az MDF-nél jelenleg nincs napirenden Bokros Lajos „hazahívása”, a képviselő kimegy Brüsszelbe és ott is marad – nyilatkozta az FN-nek Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Felesleges most arról beszélni, hogy mi lesz jövőre, mi lesz három év múlva, mi lesz az MDF stratégiája a 2010-es választásokon, erről a párt a kellő időben döntést fog hozni. A pártelnök szerint a Magyar Hírlap hamis és félinformációkra hagyatkozva folyamatos hadjáratot folytat az MDF ellen, amelynek a lap részéről rendszeres korrigálás és bocsánatkérés a vége.

(MTI)

(MTI)

A keddi, mandátumcseréről szóló cikknek is az lehet a célja, hogy szavahihetetlennek állítsák be Bokros Lajost és az MDF-et. A Magyar Hírlap munkatársai egyébként egyetlen érintettet sem kerestek meg információik ellenőrzése céljából – jegyezte meg lapunknak Dávid Ibolya.

A választók nem büntetnének

Magyarországon bevett szokás, hogy a listavezető képviselők helyett más szereplőt küldenek ki, a 2004-es EP-választások gyakorlata is ezt mutatja. Akkor az SZDSZ listavezetője, Demszky Gábor, az MDF-től Dávid Ibolya, a szocialista Kovács László és Horn Gyula sem került ki az Európai Parlamentbe – mondta el az FN-nek Gyulai Attila, a Political Capital elemzője.

Kérdésünkre, hogy mennyire büntetnék a választók a pártot, ha kiderülne Bokros Lajos hazahívása, elemzőnk azt válaszolta, hogy ilyen kis dologért még nincs szankció az emberek részéről.

A következő öt év nagy változást hozhat a pártok számára, sok múlhat azon, hogyan használják fel az EP-pozícióikat. Nagyobb hangsúlyt kell fektetniük EP-s munkájuk kommunikációjára. Haza kell hozniuk eredményeiket a választók elé, mert csak így derülhet ki,hogy ki mit végzett Brüsszelben – véli az elemző. Ez a gyakorlat idáig kihasználatlan maradt, egyedül a Fidesz tett kísérletet arra, hogy megjelenítse a kinti ügyeket. Jelenleg a Jobbik egyenesen rá van kényszerítve arra, hogy rendszeresen beszámoljon az európai munkáról, ha meg akarja tartani támogatói bázisát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik