Tudomány zöldövezet

Videón a Nyíregyházi Állatpark törpevíziló-bébije

Már a látogatók is megtekinthetik a Nyíregyházi Vadaspark egyik legifjabb lakóját, egy törpevíziló-borjút – írja az intézmény a Facebookon. Az állat másfél hónapos, a kis nőstény már felerősödött, és birtokba vette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló-bemutató terét, ahol a nagyközönség is láthatja.

A törpevíziló egy, a kipusztulás szélén álló, igen ritka faj. Az állat az ötször nagyobb, 1,5 tonnás nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindösszesen 2000 egyede él Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporítsák.

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár 2009 óta él itt, a 25 éves nőstény, Broutille Franciaországból, míg párja, a 17 éves Hamlet Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba.

A pár igen sikeres, hiszen már ötödik alkalommal született utódjuk, a 2011-ben, a 2015-ben, 2017-ben és 2022-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Broutille jelen esetben is nagyon gondos, naponta 4-5-ször szoptatja a 190 nap után világra jött utódját. A kicsi már elkezdett szilárd táplálékot fogyasztani, amely szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik