Nagyvilág

Örmények tízezrei követelik a miniszterelnök lemondását a területi engedmények miatt

KAREN MINASYAN / AFP
KAREN MINASYAN / AFP

Örmény tüntetők tízezrei követelték Nikol Pasinyán miniszterelnök lemondását, miután az ország vezetése áprilisban beleegyezett, hogy Azerbajdzsánnak átadja több határ menti falu ellenőrzését – írja a Sky News.

A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel is, miután vasárnap lezárták a főváros, Jereván főutcáit. A rendőrség közlése szerint 196 embert vettek őrizetbe.

Örményországban hetek óta tüntetnek, a mozgolódást többek mellett az örmény apostoli egyház egyik érseke szervezi, aki abban az egyházmegyében teljesít szolgálatot, ahol a négy átadott falu található.

A falvak átadásáról azután született döntés, hogy a szeptemberi villámháborúban az azeri hadsereg fegyverletételre kényszerítette  arra kényszerítette a Hegyi-Karabah térségében működő örmény szeparatista hatóságokat. Miután Azerbajdzsán átvette a teljes ellenőrzést hegyi Karabah felett, mintegy 120 000 ember menekült el a régióból: szinte az egész örmény etnikumú lakosság.

Azerbajdzsán 2020-ban szerezte vissza a terület egy részét. a harcok akkor fegyverszünettel értek véget, az orosz békefenntartók pedig az idén kezdték meg a kivonulást.

Pasinyán azt mondta, hogy Örményországnak gyorsan meg kell határoznia határát Azerbajdzsánnal a harcok kiújulásának elkerülése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik