Belföld

Az MSZP az intolerancia ellen indul

Az MSZP parlamenti frakciója alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy az eddigieknél hatékonyabb jogszabályokkal lehessen fellépni a társadalmi együttélést romboló, mások alapvető jogait és emberi méltóságát tagadó megnyilvánulások ellen - közölte Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

Mint írta, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja felkéri a Magyar Köztársaság valamennyi demokratikus pártját arra, hogy “ítélje el az intolerancia megnyilvánulásait és a fajgyűlöletre való uszítást, a rasszista indíttatású erőszak valamennyi megnyilvánulását”, illetve fenntartás nélkül ítéljen el minden antiszemita cselekedetet.

Véleményük szerint a pártoknak különösen el kell ítélniük a holokauszt tagadását és “a vallási vagy faji gyűlölet által motivált erőszak mindennemű megnyilvánulását”, valamint “a kisebbségek ellen irányuló támadásokat”.

Szégyenteljes

A közlemény rámutatott: a szocialisták tiszteletüket fejezik ki a nácik áldozatai és a nyilasok áldozatai iránt, ugyanakkor elutasítják, “szégyenletesnek és a történelmi igazsággal ellentétesnek” ítélik meg a holokauszt tagadását. Egyúttal aggodalmukat fejezik ki “a szélsőséges és idegengyűlölő pártok erősödése és azok nézeteinek egyre növekvő nyilvános támogatottsága miatt”.

Emlékeztetett arra, hogy “pár hete újnácik felvonulása döbbentette meg Magyarország és a világ közvéleményét”, s ez nemcsak a holokausztról való megemlékezés szükségességére hívja fel a figyelmet, hanem az antiszemitizmus és különösen a rasszista jelenségek aggasztó magyarországi növekedésére is.

Súlyos veszély

Az antiszemitizmus, valamint a faji és vallási előítéletek továbbra is nagyon súlyos veszélyt jelentenek áldozataikra, valamint a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai és nemzetközi értékeire – hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki a náci koncentrációs és haláltáborok létét “földrészünk és a világ történelmének legszégyenletesebb és legfájdalmasabb fejezeteihez” sorolta.

Kijelentette: a haláltáborokban elkövetett bűnök emlékének tovább kell élnie a jövőbeli generációk emlékezetében, figyelmeztetésként az olyan népirtások ellen, amelyek “a más emberi lények megvetésében, a gyűlöletben, az antiszemitizmusban, a rasszizmusban és a totalitarizmusban gyökereznek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik