Belföld

Taktikus Gyurcsány választási javaslata

A jelenlegi, vegyes választási rendszer megtartása a Fidesz elemi érdeke – vélik politológusok, akik szerint a kormányfő kétpárti parlamenttől tartva gesztust tett javaslatával a kis pártoknak. Az elemzők szerint az MSZP belső pozícióharca szempontjából is érdekes Gyurcsány terve.

Politológusok szerint nem valószínű, hogy az MSZP és a Fidesz meg tud egyezni abban, hogy a parlament létszáma 2010-től a mainak közel a felére csökkenjen, és a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként válasszanak meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője úgy látja, kétséges, hogy a Fidesz hajlandó-e megegyezni a választási rendszer most felvetett módosításában, hiszen az ellenzéki pártnak a mostani vegyes választási rendszer jobb. Ugyanakkor a Gyurcsány által javasolt új rendszer nem feltétlenül jó a kisebb pártoknak sem, mert a megyei listák és egy kompenzációs lista megtartaná a nagyobb pártokat erősítő hatását.

Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa szerint sincs esély arra, hogy a Fidesz ebbe a közjogi csomagba belemenjen. Mint mondta, az sem kizárt, hogy a kormányfő attól tart, 2010 után kétpárti parlament lesz, így a tisztán listás rendszerrel esélyt próbál adni a kis pártoknak, akiknek alig van lehetőségük arra, hogy egyéni körzetben mandátumot szerezzenek. A politológus úgy vélte: a Fidesz szempontjából rossz lenne ez a változás, hiszen a párt az egyéni választókerületi rendszerre épül.

Hasonlóan látja a helyzetet Kiszelly Zoltán politológus is, aki szerint ez a javaslat nem jó a Fidesznek az említett választókerületi rendszer miatt, és látni kell azt is – mondta -, hogy az ellenzéki párt emberei már nagy számban készülődnek a győzelemre és a parlamentbe jutásra. Kiszelly szerint a Fidesz érdeke most az, hogy jövőre minél több embert juttasson a parlamentbe, így “nagyon jó kifogást” kell találniuk a javaslat elutasítására.

Gyurcsány Ferenc bejelentésének időzítésével kapcsolatban Kiszelly Zoltán úgy vélekedett, a Fidesz parlamentet feloszlató javaslatára jó válasz ez a bejelentés, amivel a kormányfő tematizálni tudja a közvéleményt a következő napokban. Mint mondta, ennek a bejelentésnek az MSZP-n belüli pozícióharcban is fontos szerepe van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik