Belföld

FAZ: Magyarország elbizonytalanítja a beruházókat

A koalíciós szakítás késlelteti a szerkezeti reformok végrehajtását, a beruházók körében pedig növekszik az elbizonytalanodás Magyarországon – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Míg az osztrák Die Presse szerint katasztrofálisan áll Magyarország az EU többi államához képest.

A baloldali liberális kormány két évvel ezelőtt meghirdetett ambiciózus reformprogramja fokozatosan kimerül – hangsúlyozza a konzervatív napilap. A reformok iránti elkötelezettség csökkenését érzékelik a nemzetközi beruházók, illetve a hitelminősítő intézetek is – állapította meg a német konzervatív napilap, utalva arra, hogy a Standard and Poor’s intézet stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzati besorolását.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) beszámolt arról is, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) jövő héten nyilvánosságra kerülő éves konjunktúrajelentésében ugyancsak azt állapítja meg, hogy a beruházók körében növekszik az elbizonytalanodás a magyar konjunkturális kilátásokat illetően. A nemzetközi beruházók számottevő kivonulása erős kihatással lenne a magyar gazdaságra – hangsúlyozta a FAZ, utalva arra, hogy a bruttó nemzeti termék több mint a felét külföldi vállalatok állítják elő.

Katasztrofális ország

Reformösszeomlás Magyarországon: teljes leállás fenyeget címmel közölt budapesti tudósítást a Die Presse. Az ország egyre mélyebbre süllyed a politikai válságba, ami drámai gazdasági következményekkel járhat, a megfigyelők attól félnek, hogy az égetően szükséges reformok most teljesen leállnak – mutat rá a konzervatív osztrák lap.

A szerző szerint az ország katasztrofálisan áll az EU-összehasonlításokban – a legmagasabb költségvetési hiánnyal és a legalacsonyabb gazdasági növekedési ütemmel tűnik ki – írta a Die Presse munkatársa, akinek a megítélése szerint az ország még akkor sem fog kikecmeregni a válságból, ha egy előre hozott választás eredményeként ismét Orbán Viktor ellenzéki vezető ragadja magához a kormányrudat.

Kóka helyezkedik

A Kurier című független úgy véli, hogy a szocialisták közül sokan a liberálisokat okolják a rossz közvélemény-kutatási eredményekért, mert sokkal szigorúbb takarékossági intézkedéseket erőltettek rájuk, mint ahogy ők szerették volna. Elképzelhető, hogy az SZDSZ még hosszú ideig támogatja a kormányt – jegyezte meg a Kurier megfigyelőkre hivatkozva.

A lap nem tartja kizártnak, hogy Kóka János személyes számítása is belejátszott a koalíció felmondásáról született döntésbe. A szocialistákkal való szakítás esélyt nyújt neki arra, hogy újra pozícionálja magát, és erősebb pártvezetőként jelenjen meg – írta a lap.

—-Jogi nehézségek—-

Súlyosnak nevezte tudósításának címében a Neue Zürcher Zeitung a magyarországi kormányválságot, amelynek következményei megítélése szerint még beláthatatlanok. A tekintélyes svájci konzervatív lap egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy a liberálisok támogatása nélkül a szocialistáknak kisebbségben kellene kormányozniuk, ami megsemmisítheti az Európai Unió által kifejezetten dicsért reformtörekvéseket, és kétséget támaszthat egy kiegyensúlyozott költségvetés elfogadása iránt.

Egyelőre nem biztos sem az, hogy a liberálisok ténylegesen kiválnak-e a kabinetből, sem az, hogy egy ilyen lépés automatikusan a kormány összeomlásához és előre hozott választás kiírásához vezet-e – állapította meg az újság. Az államjogi szakértők elgondolkoztatónak tartják, hogy a magyar jog nem ismeri a kisebbségi kormány fogalmát, amiből következően egy új kormány létrehozása esetén problémák léphetnének föl a miniszterek és az államtitkárok kinevezésénél – jegyezte meg a Neue Zürcher Zeitung.

Hogyan tovább?

Magyarországról egyelőre azt lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferenc eddigi kormánya befejezte. Hogyan tovább? – tette fel a kérdést szerdán a SME. A Pozsonyban megjelenő szlovák liberális polgári napilap szerint az SZDSZ a továbbiakban aligha tudja támogatni a miniszterelnököt, aki az elvesztett népszavazás után feladta a reformok szorgalmazását. A liberálisok pedig ott tartanak, hogy maholnap szinte már csak reformtörekvésük marad a fennmaradásukat igazoló egyetlen ok.
“A szocialistákat már semmi sem érdekli azon kívül, hogy miként tartsák meg a hatalmat a legközelebbi rendes választásig, s hogy akkor a lehető legkisebb vereséggel ússzák meg” – írja a SME. A liberálisok úgy ítélhetik meg, hogy nekik már úgyis minden mindegy, s a kormány támogatásával legalább még kifacsarhatnak valamit. Különösképpen akkor, ha a szocialisták a megbékélés érdekében maguk áldozzák fel Gyurcsányt. “Magyarországnak még egy ideig ugyan Orbán nélküli, egyszersmind további értelem nélküli kormánya lenne” – zárul a szlovák lap kommentárja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik