Belföld

A jövő nemzedékek ombudsmanjáról vitáznak

Magyarország lehet a példa arra, hogy azoknak az érdekeit is megjelenítsük, akik még ma nem tudnak dönteni a saját sorsukról - mondta Tóbiás József szocialista országgyűlési képviselő a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén kedden az Országgyűlésben.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását az öt parlamenti párt együtt kezdeményezte.
A jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló előterjesztés alapján az új országgyűlési biztos figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Gazdasági biztos

Tóbiás József kiemelte: ha az ombudsman nem kapja meg azt a jogot, hogy vizsgálódhasson az állami szektor mellett a gazdasági szektorban is, ahol – álláspontja szerint – a környezeti károkozások túlnyomó többsége történik, akkor nincs értelme folytatni a vitát.

Ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: maga az ombudsmani rendszer is átfogó korrekcióra szorul.
A szocialista képviselő felszólalásában megköszönte a frakcióknak, hogy odaálltak a Védegylet kezdeményezése mögé, ami európai, valamint politikai értelemben is “mérföldkövet” jelent.

Történelmet írni

Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára egyedülállónak nevezte, hogy az öt parlamenti párt közösen terjesztette be az indítványt az Országgyűléshez.


A jövő nemzedékek ombudsmanjáról vitáznak 1

Ötpárti öröm (Fotó: MTI)



Ez az ügy, a jövőnk ügye, túl tud emelkedni a jelen mindennapi vitáinak szintjén. A magyar parlament történelmet ír – tette hozzá. A jövő nemzedékek ombudsmanját a jogalkotás hazai történetében páratlan intézménynek nevezte.

Az államtitkár szerint a javaslat arról szól, hogy vannak-e jogai a jövő nemzedékeknek, és ezeket hogyan lehet képviselni a jelenben.

Közös gondolkodás

Szanyi Tibor, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődésnek négy pillére van: a környezeti, a gazdasági, a szociális és a politikai. A kihívások közé sorolta az energia-, és a vízgazdálkodást, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, valamint a migrációt.

Véleménye szerint a jövő nemzedékek tekintetében nincs politikai határvonal, közös gondolkodásra van szükség.

Biztos, mindenek felett

Fehérvári Tamás (Fidesz) úttörőnek nevezte a kezdeményezést, amelynek véleménye szerint megfelelő a színvonala. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzők véleményét is meg kell hallgatni, mert sokan attól tartanak, hogy jogosítványai az általános ombudsman fölé helyezik a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát.

Kitért arra, hogy a környezetvédelem tekintetében a legnagyobb felelősség az államé, mert ez a terület évek óta mostohagyerek, amelynek költségvetési támogatása folyamatosan csökken. Megjegyezte ugyanakkor, hogy “biztató” az új környezetvédelmi tárcavezető érdekérvényesítő képessége a kormányban.

—-Túl tág kör?—-

Böhm András (SZDSZ) üdvözölte, hogy egy civil kezdeményezésből származó ötpárti javaslatot sikerült a parlament elé tárni. Szanyi Tibor felszólalására reagálva viszont azt mondta, hogy a szocialista politikus “olyan tágra nyitotta az ombudsman érdeklődési körét”, ami szerinte nincs benne a törvényjavaslatban.

A szabad demokraták vezérszónoka hangsúlyozta, hogy az új ombudsman “szerepe az, hogy biztosítsa, hogy döntési helyzetben maradjon a jövő nemzedék azon életfeltételek között, amelyek majd őt várni fogják”.

Al Gore

Nagy Andor (KDNP) a politikai évad egyik legfontosabb törvényjavaslatának nevezte az indítványt. A képviselő nemzetközi kitekintésre vállalkozott felszólalásában, mert úgy gondolta, hogy a parlament bizonyos értelemben úttörő szerepet játszik, hiszen olyan intézményt vezet be, amely az Európai Unióban sem igazán van jelen.

A nemzetközi politika a környezeti problémák kapcsán a fenntarthatóságról beszél – mondta a képviselő. Ennek kapcsán kitért Al Gore volt amerikai alelnök Nobel-békedíjára, amelyből négy magyar tudós is részesült. Megemlítette az ENSZ környezetvédelmi programját is, amely arra figyelmeztet, hogy milliók egészsége és jóléte forog veszélyben, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a természet rombolása.

Lesz hatásköre

Katona Kálmán (MDF) azt hangsúlyozta, hogy az új ombudsman nem lesz teljesen új, először ugyanis abban született konszenzus, hogy nem egy új hivatalt hoznak létre, hanem az általános helyettes költségére alkotják meg ezt a tisztséget.

“Az új nemzedékek ombudsmanjának hatásköre “némiképpen erősebbre sikeredett, mint szokás volt,” de Katona Kálmán szerint ez a helyes út, erre kell haladni. Kiemelte a majdani jogkörök közül, hogy az ombudsman visszafordíthatatlan környezeti károsodás veszélye esetén a hatóságon keresztül felfüggesztheti az eljárást, és bíróságon is képviselheti.


Jelöltek?

A törvénytervezet szerint csak jogász lehet az illető, ráadásul elvárás, hogy otthonosan mozogjon környezetvédelmi ügyekben. Ennek megfelelően két név merült fel komolyabban a posztra, Fülöp Sándor környezeti jogászé és Nagy Boldizsáré, aki a Bős-Nagymarosi vízlépcső ügyében képviselte az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik