Belföld

Gallup: a többség a kormányváltásban látja a kiutat

A választópolgárok kétharmada Gyurcsány távozásában és egy új kormány létrejöttében látná a kiutat – derül ki a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felméréséből, amely szerint egy "most vasárnapi" választásokon továbbra is kétszer annyian támogatnák az ellenzéki Fideszt, mint a kormányzó MSZP-t.

A vezető ellenzéki és kormánypárt kétszeres támogatottságbeli különbségével kezdődik a nyári politikai szünet is. Az MSZP a választópolgárok mindössze 17 százalékára számíthatna egy “most vasárnapi” választáson. Ugyanakkor a Fidesz sem tudja áttörni a körülbelül 32-35 százalékos támogatottsági plafont, a nagyobbik ellenzéki párt 2007 júniusában újra a magyarok 35%-ának a támogatottságát élvezi.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, tízből több mint négy magyar nem választott pártot vagy mert nem menne el választásra vagy pedig mert nem tudja, nem akarja megmondani, hogy melyik pártra voksolna.

A kis pártok közül az MDF-re az összes megkérdezett 4 százaléka szavazna, míg az SZDSZ-re csak 2.

Lecserélnék Gyurcsányt

A közvélemény szemében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájának megítélése továbbra is rendkívül kedvezőtlen, bár a februári abszolút mélypont óta a tevékenységével elégedettek aránya valamivel nőtt. A Gallup felmérése szerint a megkérdezettek 26 százaléka elégedett a kormányfővel.

A romló életszínvonal és a csökkenő bizalom eredményeképpen ma mindössze a választók negyede tartja jó megoldásnak a kormányfő és kormánya megtartását, és a relatív többség a koalíció fennmaradása ellen foglal állást. A megkérdezettek 30 százaléka szeretne új választásokat, 34 százaléka pedig a jelenlegi összetételű Parlamentben látna szívesen egy új kormányfőt és vele egy új kormányt.

Rosszabbul élünk, mint tavaly

Júniusban a korábbiaknál valamivel többen, a megkérdezettek 15 százaléka alkotott valamennyire is kedvező ítéletet a gazdaság állapotáról. Ezzel szemben 33 százalék nagyon, 48 százalék pedig meglehetősen rossznak ítéli azt. Ebben a hónapban az emberek négyötöde úgy látja, hogy a családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél.

A következő négy évre tekintve már valamivel többen vannak azok, akik javulást remélnek családjuk anyagi helyzetében. A megkérdezettek közel harmada remél pozitív változást a családja anyagi helyzetében a következő négy évben, míg kevesebben vélekednek úgy, hogy négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet (26 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik