Belföld

Már nem őrzi törvény a Vörös Hadsereg emlékét

A Sztálinnak és a magyar Tanácsköztársaságnak örök emléket állító törvények után az országgyűlés hatályon kívül helyezte a Vörös Hadsereget örök hálánkról biztosító 1945. évi IX. törvényt – hívta fel a figyelmet a DEPORT-’56.

Az országgyűlés hétfői zárószavazásán elfogadta azt a deregulációs törvényt, amely többek között hatályon kívül helyezte a „Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló, 1945. évi IX. törvényt.


Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) korábban ez ügyben népszavazást kezdeményezett, ám a Magyarok Világszövetsége segítségével összegyűjtött aláírásokat nem adta le hitelesítésre. Akkor derült ki ugyanis, hogy javaslat született az érintett törvény hatályon kívül helyezésére.

Megmaradt azonban több emléktörvény: az István király, Kossuth Lajos, gróf Széchenyi István és Deák Ferenc emlékét megörökítő törvény, továbbá a honalapítás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról szóló 1896. évi törvény, az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc emlékét megörökítő, valamint a Magyar Tudományos Akadémia megalapításáról szóló törvény is.

Korábban már hatályon kívül helyezték a „Joszif Visszárionovics Sztálin generalisszimusz emlékének megörökítéséről szóló, 1953. évi I. törvényt”, valamint „a Magyar Tanácsköztársaság emlékének törvénybe iktatásáról szóló, 1959. évi II. törvényt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik