Belföld

Kármán: a másik oldal is “szaros”

A Fidesz és az MDF mellett a szocialisták is belekeveredtek az olajbotrányokba – írja legfrissebb blogbejegyzésében Kármán Irén. A Népszabadság információi szerint az újságíró támadói egy „olajosnak", vagy egy volt rendőrnek akarhattak üzenni.

Az életveszélyesen megvert újságíró internetes naplójában szó szerint ez olvasható: „Azt kérdeztétek és kérdezik folyamatosan tőlem, hogy mi arról a véleményem, hogy szaros-e a másik oldal is. Igen. Kormányokon átívelően folyt a rendszerváltás utáni legnagyobb gazdasági bűncselekmény-sorozat”. Kármán Irén hosszú idő óta nyomozott a kilencvenes évek olajbotrányainak ügyében, amelyeket – véleménye szerint – végül eltussoltak – olvasható az MTI-n.


Az újságíró blogbejegyzésében az áll: „(…) úgy gondolom, hogy kormányváltás helyett és időközi választások helyett a törvényes hatalomnak kell megadni azt az esélyt, hogy kisöpörje azt, ami a szőnyeg alatt van, és lehetőséget adjon arra, hogy ne egy bezárkózott, megfélemlített országban éljünk. Mi, akik a rendszerváltáskor hittünk a demokrácia alapintézményeiben, azt valljuk, hogy a bűnösöknek bűnhődnie kell, és a nyilvánosság pedig nem ellenünk, hanem értünk, szabad polgárokért van.”


A hétfői parlamenti ülésen a miniszterelnök azt mondta: átnézik a 85 évre titkosított anyagokat, és politikai okból semmit nem tartanak titokban.


„Olajos” konfliktus?


Sándor István alezredes, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának egykori, Papa fedőnéven megismert operatív tisztje hónapokon át dolgozott együtt Kármán Irénnel egy, a 90-es évek olajügyeit feldolgozó könyv, valamint dokumentumfilm elkészítésén. Papa a lapnak elismerte, annak idején ő hozta össze Kármán Irént P. Tamással, az olajbűnözésben érintett egyik legnagyobb vállalat, az Energol Rt. egyik igazgatójával – írja a Népszabadság.

P. Tamás éveken keresztül vezette az ORFK TOP 10-es körözési listáját. Sohasem tudták elfogni, állítólag 1996-tól közel tíz évig külföldön élt, s csak akkor jött haza, amikor már minden gyanúsítása elévült. Ma törvényesen bejegyzett, sikeres vállalkozást irányít Budapesten.

Papa szerint a riporter és a riportalany viszonya „sajátosan” alakult, hogy ez alatt pontosan mit ért, arról a nyugalmazott rendőrtiszt nem beszélt. Meggyőződése azonban, hogy Kármán Irén támadói az eddig „mindent megúszó” P. Tamásnak akartak üzenni. A Népszabadság úgy tudja, néhány hónapja konfliktus alakult ki P. Tamás és egy másik volt „olajos” között. Papa kettejük konfliktusát sejti az újságíró elleni támadás hátterében.


A nyomozó mondott túl sokat?

Egy másik feltevés szerint Kármán Irén másik, egykor nyomozóként szolgált rendőr segítője, Labancz Ferenc egyik múlt heti nyilatkozata állhat az ügy hátterében. Labancz a TV2 reggeli műsorában a Fenyő-gyilkosságról szólva fölemlegette, hogy néhány perccel a gyilkosság előtt valaki (pontosan lehet tudni, hogy ki) a helyszínről telefonált (azt is lehet tudni, hogy kinek), de a nyomozás később nem foglalkozott azzal, hogy az illető miért volt ott, s kinek és mit jelentett. Rendőrségi körökben nem zárják ki, hogy Labancz nyilatkozata „csapta ki valakinél a biztosítékot”.

A Fenyő-ügyben tett nyilatkozata miatt magát „találva érző ismeretlen” azonban nem a ma is jó erőben lévő volt rendőrt, hanem az újságírónőt verette meg, mintegy figyelmeztetésül, hogy Labancz ne feszegesse még egyszer nyilvánosan, hogy ki, mikor és kinek telefonált a Fenyő-gyilkosság éjjelén – írja a lap.

Nézze meg Kármán Irénnel készült interjúnkat könyve tavalyi megjelenésekor:



Ajánlott videó

Olvasói sztorik