Belföld

A Fidesznek papírja van a győzelemről

Győztünk, és papírunk is van róla – értékelte az OVB népszavazásokat hitelesítő döntését Pokorni Zoltán. A Fidesz szeptemberben kezdi gyűjteni az aláírásokat.

A párt legfontosabb célja, hogy minél hamarabb és egyszerre tarthassák meg a népszavazást, ezért úgy számolnak, hogy ősszel, szeptemberben összegyűjtik a kérdésenkénti 200 ezer aláírást, és tavasszal megtörténik a népszavazás – mondta a Fidesz alelnöke.

Ahhoz azonban, hogy egyszerre gyűjthessék mind a hat kérdésben az aláírásokat, az első három hitelesített kérdéssel újra az OVB-hez kell fordulniuk. Azok ügyében az aláírásgyűjtés határideje ugyanis július 9-én lejár.

Pokorni szerint egyébként a köztes időt értelmes, tárgyszerű vitával akarják tölteni, olyan vitával, amely nem a másik fél minősítéséről, hanem valóban a kérdésekről szól. Mint fogalmazott, nem a Fidesz hívei, vagy a tandíj, esetleg a vizitdíj ellenzői győztek tegnap este, hanem a demokrácia hívei győzedelmeskedtek.

Lesz hetedik is?


A Fidesz elnökségében már korábban is felmerült, hogy a meglévő hat kérdés mellé, vegyék fel a több-biztosítóról szólót is. Tavasszal ugyanis egy házaspár népszavazási kérdését már hitelesítette az OVB, mely úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?”


A kérdés azonban az Alkotmánybíróság (Ab) elé került, a FigyelőNet információi szerint kedden dönt a testület. A Fidesz is erre a határozatra vár, mint Pokorni Zoltán elmondta: a több-biztosítós kérdésről még nem tudnak véleményt alkotni, miután az is az Alkotmánybíróság előtt fekszik.

Hét hónapos történet

Orbán Viktor még tavaly október 23-án, pártja nagygyűlésén jelentette be, hogy a Fidesz népszavazást kezdeményez hét kérdésben.


Az eredetileg tehát “hétigenes” népszavazási kezdeményezésében az ellenzéki párt arra várt egyetértő választ, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen tandíjat fizetni, az egészségügyi intézmények maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni, a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani, a nyugdíjasok továbbra is hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát, valamint hogy családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén, és hogy az Országgyűlés – a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett – törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjainak speciális, objektív felelősségét a költségvetés túllépéséért.


Ebből a hét kérdésből az Ab márciusi döntése alapján hármat – a termőföldre, a kórházprivatizációra, és a gyógyszerforgalmazásra vonatkozót – hitelesített az OVB. A kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben ugyanakkor az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és ezzel az Ab is egyetértett.


Két kérdést – a vizitdíjra és a képzési hozzájárulásra vonatkozókat – az Ab döntése alapján az OVB-nek újra kellett tárgyalnia, de másodszor is megtagadta a testület a hitelesítést.


Az ügy ismét az Ab elé került, mely arra kötelezte az OVB-t, hogy hagyja jóvá a kérdéseket. Hétfőn a választási bizottság végül valamennyi kérdésre rábólintott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik