Belföld

A sportolók miatt emelkednek a pótdíjak

Sokan „sportból" bliccelnek a tömegközlekedésen, a BKV szerint miattuk kell megemelni a pótdíjak összegét.

Március 8. óta a BKV szigorúbban lép fel a bliccelők ellen. Júniustól még a pótdíjak is emelkednek.

A szigorított metróbejárati ellenőrzés után március közepe óta a HÉV-ek külső szakaszain is dolgoznak az ellenőrök. A kezdeményezés a fizető utasok körében kedvező fogadtatásra talált – mondta Regőczi Miklós, a BKV bliccelés elleni projektjének vezetője.

A visszajelzések szerint a BKV Zrt. ilyen fellépése a bliccelők nagy részét jegyvásárlásra ösztönzi – az eltelt időszak bevételi adatai is ezt támasztják alá: a társaság bevételei naponta átlagosan 6 millió forinttal emelkedtek – jelentette ki a szakember.

A pótdíjak több évig is behajthatóak, jelenleg 1,2 millió pótdíjazási ügy van folyamatban.

A BKV június 1-jétől, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében, új, magasabb összegű pótdíjak bevezetésével igyekszik visszaszorítani a jogosulatlan használók körét.

A döntés értelmében június elsejétől a bérletbemutatás díja 2500 forintra, a helyszíni pótdíj 5000 forintra, a 30 napon belül utólag befizetett pótdíj 10 000-re, a 30 napon túl befizetett pótdíj összege pedig 20 ezerre emelkedik.

Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert a korábban érvényben lévő pótdíjak fenntartása mellett a BKV Zrt. ellenőri létszámát a jogos bevételek beszedése érdekében 700 fővel kellett volna megnövelni, vagy a helyszíni pótdíj összegét 12 ezer forintra kellett volna megemelni, ezeket azonban a BKV végül elvetette – jelentette ki Regőczi.

Többen hamisított jegyekkel vagy bérletekkel próbálják meg igénybe venni a közösségi közlekedést, évente több száz eljárás indul, amelyekben a rendőrség és az ügyészség is közreműködik, 2005-ben például 134 esetet regisztráltak.

A BKV tavalyi felmérése szerint a legtöbben a VII., a IX., és a XXI. kerületben, illetve trolivonalakon bliccelnek, valamint a diákok közül is sokan nem vesznek se jegyet, se bérletet (27 százalékuk jár így, miközben a teljes népességnek csak a 15 százaléka diák).

A megkérdezettek 49 százaléka válaszolt úgy, hogy „helyteleníti a bliccelést, mert többet kell fizetni miattuk”, 15,7 százalékuk viszont legalább eseteként nem vesz jegyet. Utóbbiak közül sokan azért nem vesznek jegyet, mert „nem telik rá”, azonban kilenc százalékuk „sportból” nem vesz bérletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik