Belföld

Frattini kritizálta a rendőrséget

A rendőrök képzését, a rendőri azonosítók használatát és a gumilövedékek használatának mellőzését, valamint a civil kontroll megerősítését és az erőszakot elszenvedettek eseteinek kivizsgálását szorgalmazta a tavaly őszi utcai események kapcsán az Európai Bizottság alelnöke Budapesten.

Franco Frattini az őszi események kapcsán meghallgatta a kormány által megbízott bizottság vezetőjének, Gönczöl Katalinnak, valamint az “alternatív” bizottság társelnökének, Morvai Krisztinának a beszámolóját, és a képviselők hozzászólásait. Franco Frattini ezekre reagálva azt mondta: talán ezek az események rámutatnak arra, hogy Magyarországnak nem ugyanazok a tapasztalatai a tömeges demonstrációkról, mint más uniós országoknak.


Reményét fejezte ki, hogy a kormány meg tudja előzni, meg tudja akadályozni, hogy hasonló események történjenek a március 15-i demonstrációkon, ugyanis ez várható.


Készen állunk Schengenre?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Franco Frattinivel folytatott megbeszélésén a fő téma Magyarország felkészülése volt a schengeni övezethez való csatlakozásra. A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország felkészülése a 2007. decemberi teljes jogú schengeni tagságra jó ütemben halad, és a magyar fél határozottan tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint a csatlakozás nem szenvedhet halasztást.

Franco Frattini a schengeni csatlakozás ütemezéséről szólva elmondta: a Bizottság tervei szerint 2007 decemberében sor kerül a SIS-I rendszerhez történő csatlakozásra, amelynek értelmében megnyílnak a szárazföldi és tengeri határok, míg a légikikötőkben várhatóan néhány hónapos késéssel történik meg a schengeni csatlakozás. Az uniós biztos tájékoztatása szerint ezt követően várhatóan 2008 decemberében kezdheti meg működését a SIS-II rendszer.


Kisebbség- és utasvédelem

Sólyom László köztársasági elnökkel is találkozott Franco Frattini. A megbeszélésen szó esett a kisebbségi jogok védelméről, az adatvédelemről és a véleménynyilvánítás szabadságáról. Az államfő és az Európai Bizottság alelnöke tárgyalt arról az európai uniós kerethatározatról, mely a rasszizmussal és az idegengyűlölettel kapcsolatban készül.


Frattini kritizálta a rendőrséget 1

Frattini kritizálta a rendőrséget 2

Franco Frattini és Balog Zoltán, az Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke (fotó: MTI)

Frattini kritizálta a rendőrséget 3


Frattini egyetértett a magyar államfővel abban, hogy a készülő jogszabály csak az erőszakra való felhívást büntesse, a véleménynyilvánítás egyéb formáit ne.


A találkozón szó volt az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utasnyilvántartási adatokkal kapcsolatban létrejött megállapodásról is. Az államfő és az Európai Bizottság alelnöke egyetértett abban, hogy az USA és az EU megállapodását felváltó újabb egyezménynek a lehető legjobban védenie kell a személyes adatokat.


Zavargások vs. békés tüntetés

Minden EU-tagállamban erősíteni kell a rendőrségi fellépés szakszerűségét, hogy a zavargásokat ne lehessen összekeverni a békés tüntetéssel, ugyanakkor az államot képviselő rendőrséget is meg kell védeni – mondta az unió jogi és igazságügyi biztosa.

A rendőrség feladata megakadályozni az erőszakos cselekményeket, ezt azonban kizárólag demokratikus eszközök alkalmazásával teheti meg – közölte Franco Frattini, miután Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyalt, többek között a tavaly októberi budapesti zavargások ügyéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik