Belföld

Orbán: kilátástalan helyzetbe hozza a kormány a vállalkozókat

A Vállalkozók Pártjának (VP) elnökségével tárgyalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön; a találkozó résztvevői felszólították a kormányt, hogy ne hozza kilátástalan helyzetbe a magyar kis- és középvállalkozásokat - tájékoztatta az MTI-t Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A Fidesz és a Vállalkozók Pártja felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyarországon is működő multinacionális vállalatokkal ellentétben a magyar kis- és középvállalkozásoknak egyáltalán nincs lehetőségük kutatás-fejlesztésre, így ezen keresztül nem lehetséges jelentősen megnövekedett és működésüket súlyosan veszélyeztető adóterheik csökkentése – olvasható a távirati irodának eljuttatott közleményben.

A Fidesz és a Vállalkozók Pártja szerint ugyanakkor a magyar kis- és közép vállalkozások számára is biztosítani kell a kormány által jelentősen megnövelt adóteher mérséklésének lehetőségét. A két párt képviselői úgy vélik: ez olyan formában történhetne meg, hogy mentesülnek bizonyos közterhek alól azok a magyar kis- és középvállalkozások, melyek újabb munkahelyek megteremtését vállalják.

A Fidesz színeiben négy parlamenti mandátummal rendelkező Vállalkozók Pártja szerdán jelentette be, hogy a szolidaritási adót használná a kis- és középes vállalkozások fejlesztéseinek, munkahelyteremtésének ösztönzésére. Ékes József, a VP tiszteletbeli elnöke, valamint Szatmáry Kristóf és Janzsó Tamás elnökhelyettes budapesti sajtóértekezletén elmondta: azt javasolják, hogy a kis- és középes vállalkozások új munkahely teremtésével járó költségeiket írhassák le a szolidaritási adóból. A VP szerint emellett a szolidaritási adó bevételeiből olyan fejlesztő alapot kellene képezni, amely vissza nem térítendő támogatást nyújtana az új munkahelyet teremtő kis- és közepes vállalkozások számára.

A két javaslatot, amelyet a Fidesz és a szakmai kamarák is támogatnak, módosító indítvány formájában a költségvetési vitában nyújtják be az Országgyűlésnek – mondta a párt tiszteletbeli elnöke.

A kormány november 8-án jelentette be, hogy a szolidaritási adó alapjából levonható a kutatásra és fejlesztésre fordított összeg, és az így csökkentett nyereségalap után kell 2007-ben fizetni a 4 százalékos szolidaritási adót. A döntést azt követően hozták, hogy a Magyarországon is gyárat működtető német Audi tárgyalásokat folytatott a magyar kormánnyal a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik