Belföld

5,6 milliárdot vitt el a víz

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra eddig összesen 5,6 milliárd forintot fordítottak, amiből az árvízi védekezés 3,6, a belvízi 2 milliárdot tett ki - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Varga Miklós hozzátette: az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza 2623 kilométer, mely szombathoz viszonyítva mintegy 200 kilométerrel csökkent. Ebből a legmagasabb, harmadfokú készültség 1584 kilométer védvonalon van: a Dunán Kalocsa alatt, a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolatától délre, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Maroson.

A helyettes államtitkár kiemelte: a védekezés súlypontja az elmúlt 24 órában a Duna völgyéből áttevődött a Tisza völgyébe, a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén felhalmozódott hókészlet olvadása miatt már nem várható újabb árhullám – tette hozzá. Varga Miklós szerint a héten várható újabb csapadék a Duna völgyében kevésbé, a Tisza völgyében azonban jobban éreztetni fogja hatását, és elsősorban a Maros vízszintje emelkedhet, ami a Tisza szegedi védekezését nehezítheti meg.

A Duna vízállása kedd reggel 6 órakor Bajánál 918 centiméter volt, ami 18 centiméterrel haladta meg a harmadfokot jelentő vízállást, míg Mohácsnál 920 centiméterrel – a harmadfokot jelentő mérték alatt 30 centiméterrel – volt apadó ágban. A Tisza Tokajnál 886 centimétert mutatott, és megkezdődött az igen lassú apadás, ami hat centimétert jelentett a tetőzés óta. Tiszafüredtől a déli országhatárig még az áradó tendencia érvényesül harmadfokhoz közeli, illetve azt meghaladó vízállásokkal, Szolnoknál 899, míg Szegednél 860 centimétert mértek. A szolnoki tetőzés 970 centiméter körül várható, ezért az ottani védműveket 990 centiméter magasra építették.

Magyarország folyóin másodfokú készültséget tartanak 548 kilométer védvonalon, míg első fokú a készültség 490 kilométer hosszon, megszűnt a készültség a Tisza Záhony feletti szakaszán. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a felső-dunai szakaszon a szerepét vesztett ideiglenes védvonalakon megkezdődött a homokzsákok visszabontása, ürítése és a töltőanyag elszállítása.


A védvonalakon a tartósan magas vízborítás következtében egyre több helyen jelentkeznek árvízi jelenségek: a Dunán 250-300 buzgárt észleltek, a Takta-közben mintegy 200 kilométer hosszon csurgásokat tapasztaltak. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint belvízvédelmi készültség továbbra is 69 szakaszon van érvényben, ebből 21 szakaszon első-, 44 szakaszon másod-, és négy szakaszon harmadfokú a védekezés. Az elöntött terület nagysága a kedvező időjárás hatására tovább csökkent, jelenleg 160 ezer hektár, amelyből 77 ezer hektár vetés-szántó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik