Belföld

Veszélyben a Dunakanyar

A védelmi munkálatokban részt vevő katasztrófavédelmi főigazgatóság szerint továbbra is a Duna Pest megyei szakaszán, Visegrád és Szentendre között a legsúlyosabb a helyzet. Budapesten a Csepel-szigetig igényel a védelem kiemelten erős munkát.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a többi folyón a lakosság védelme szempontjából nincsen ilyen nehéz helyzet, újabb kitelepítések lényegében nem váltak szükségessé, de a védekezés nagy erőkkel folyik. Hozzzátette: az országban szervezetten mintegy tízezer ember – vízügyesek, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, katonák – vesz részt, és további tízezer önkéntes dolgozik a gátakon.

A belvíz miatt otthonukat elhagyni kényszerültekkel együtt 374-ről 458-ra nőtt az otthonukból kitelepítettek száma, elsősorban Pest megyében és a fővárosban kellett az elmúlt 24 órában sokaknak elhagyniuk az otthonukat. A katasztrófavédelem adatai szerint jelenleg 8900 épületet, 30 ezer 200 ember otthonát veszélyezteti a víz. Eddig 52 településen 88 lakóházból kellett kiköltöztetni a lakókat.

A korábbi előrejelzésekkel szemben nem tetőzött vasárnap sem a Nagy-Duna sem a Mosoni-Duna Szigetköznél és Győrnél. A Nagy-Duna tetőzését Nagybajcsnál hétfőre virradóra várják, Győrnél nagy valószínűséggel hétfőn délelőtt tetőzik a Mosoni-Duna. Ezeken a szakaszokon a prognózisok szerint közel egy méterrel a 2002-es árvíz szintje alatt marad a vízállás – tájékoztatta a vízügyi hatóság az MTI-t.

Esztergom és Tát térségében azonban arra számítanak, hogy a Nagy-Duna hétfőn este a 2002-ben mért vízhez közeli vízszinttel tetőzik – mondta Petrőcz Bálint, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Erre készülve magasítják az ideiglenes védműveket a térségben. Komárom és Almásfűzítő között a vasutat védik nyúlgáttal. A vízügyesek munkáját a honvédség segíti.

A Dunakanyar és Pest megye Budapest alatti Duna-szakaszának 14 településén csaknem 2500 ember dolgozik a gátak erősítésén. Az érintett települések közül tizenegyben harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Kedden várható Budapesten a Duna tetőzése

A mostani számítások szerint rekordmagasságon, 862 centiméteren várható kedden a Duna tetőzése – mondta el Dobson Tibor.

Egyelőre nem értékeli kritikusnak a helyzetet a III. kerületi Királyok útjánál a polgári védelem csoportvezetője, mert a homokzsákokkal a várható vízállás szintjétől 30 centiméterrel magasabbra építették a gátakat. Gudor István őrnagy éjjel két órakor elmondta, hogy a Duna vízállása akkor 830 centiméter volt, reggelig mintegy 5-8 centiméteres emelkedésre számítanak. A Pünkösdfürdő strand bejáratától kezdve a Királyok útját vasárnap este 6 órától teljesen lezárták a forgalom elől, az útszakaszon hat polgári védelmi szakember teljesít szolgálatot, a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói és egy külső cég munkagépei a gát és az árvízvédelmi kapuk megerősítésén dolgoznak. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója tapasztalta, hogy a lakóházak között áll a víz, néhány ház homokzsákos védekezésén és az ingóságok mentésén több család is dolgozik az éjszaka folyamán. A III. kerületi rendőrkapitányság és a készenléti rendőrség, valamint a polgárőrség járőrözik az útszakaszon és őrzi a hátrahagyott javakat.

A Pünkösdfürdő utcát már vasárnap este hatkor lezárta a rendőrség. Hajnali fél négyre befejezték a Margit-szigetet védő körgát építését, kilenc méter magasságig biztosítva van a terület védelme – közölte Szilágyi István polgári védelmi alezredes. Különösebb védekezési munkát már nem kell végezni, a hajnali órákban járőröznek és a buzgárokat, szivárgásokat szüntetik meg – mondta a polgári védelem ügyeletes szakaszparancsnoka. Szilágyi István alezredes hozzátette: a védekezésben hétfőre virradóra mintegy 140 tűzoltó és katona, illetve polgári védelmi szakember vett részt. Az alezredes tájékoztatása szerint az éjszaka a védekezési munkában önkéntesek segítségét már nem kérték.

A Margit-sziget nincs veszélyben

A Margit-szigetet védő körgát építésére több százezer homokzsákot használtak fel, a Duna melletti szakaszon körben kilenc méteres vízállásig nyújt a gát védelmet. A védekezési munkában résztvevő Fővárosi Tűzoltóság 42 munkatársa 7 fecskendőautóval reggel 8 óráig lesz készültségben, és parancsnokuk tájékoztatása szerint, ha szükséges, reggeltől újabb váltás teljesíthet szolgálatot. Hajnalig 3 órás váltásokkal hétszer hat fős rajokban töltötték a zsákokat homokkal a Margit-sziget különböző területein a tűzoltók. A forgalom és a látogatók elől teljesen lezárt Margit-szigeten jelenleg nincs kritikus szakasz – közölte hajnali 4 óra után pár perccel a védekezés ügyeletes szakaszvezetője. A Duna vízállása Budapestnél jelenleg 831 centiméter.

A szentendrei HÉV Árpád-hídi megállójánál a sínek nincsenek veszélyben, a Duna melletti részt mindkét oldalon 60 méter hosszan, 1 méter magasságban homokzsákokkal védik. A Hajógyári-sziget víz alatt áll, a rakpart le van zárva. A Szentlélek térnél, a HÉV Árpád-hídi megállójánál homokzsákokkal védik a síneket az áradó Duna vizétől. A szakaszon járőrügyeletet tartanak az éjszaka folyamán. A Tímár utcánál lévő üdülőparkot és a teniszpályákat teljesen elöntötte a víz. A part menti épületet homokzsákokkal körbevették, a befolyó vizet hajnali fél ötkor még mindig szivattyúval emelik ki. Itt tíz önkéntes dolgozik, akik elmondták, hogy már vasárnap délelőttől folyamatosan szivattyúzzák a vizet. A HÉV Szépvölgyi úti megállójánál nincs védekezés, mert a magas támfal megvédi a síneket az áradástól.

A BKV korlátozza egyes járatait

A BKV fődiszpécsere az MTI kérdésére elmondta, hogy a szentendrei HÉV üzemkezdettől vízbeszivárgás miatt csak a Margithíd megállóig közlekedik. A 2-es villamos hétfőn továbbra is csak a Boráros tér és a Közvágóhíd között közlekedik, a 26-os autóbusz teljes szakaszán, a 34-es autóbusz a Királyok útján, a 106-os pedig a Nánási úton nem közlekedik – mondta el a közlekedési vállalat fődiszpécsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik