Belföld

Bűnözőknél landoltak a Széchenyi-terv pénzei?

Kóka János vizsgálatot rendelt el a Széchenyi-terv programjából 2002 április-májusában odaítélt 27,7 milliárd forinttal kapcsolatban. A Fidesz szerint Kóka blöffölt.

Kóka János vizsgálatot rendelt el a Széchenyi-terv programjából 2002 április-májusában, az Orbán-kormány idején, már az elvesztett parlamenti választások ismeretében odaítélt 27,7 milliárd forinttal kapcsolatban, ugyanis a pénzek kiosztása visszaélésekre enged következtetni – közölte a gazdasági és közlekedési miniszter vasárnap. A Fidesz szerint Kóka blöffölt.


Egy bejelentés alapján felmerült a gyanúja, hogy a Széchenyi-terv keretéből kifizetett közpénzeket nem vállalkozásfejlesztési célra utalták ki 2002 április és május közötti időszakban – közölte Kóka János.


“Last minute” akció


A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: egy négy napja érkezett bejelentés alapján elkezdték vizsgálni a 100 legnagyobb összegű támogatást, amely összesen 32,9 milliárd forintot jelent. A vizsgálat során kiderült, hogy a Széchenyi-tervkeretén belül, ebből a közel 33 milliárd forintnak 23 százaléka, azaz 7,5 milliárd forint jutott vállalati támogatásra, melyeknek döntő többsége multinacionális vállalat volt és mindössze 6 százaléka ment hazai tulajdonú kis- és közepes vállalatok támogatására. A maradék összeg is nemes célokat szolgált ugyan – önkormányzati, egyházi támogatás, a KVI és önkormányzatok tulajdonában lévő várak rendbetétele, termálvíz hasznosítással kapcsolatos fejlesztések, illetve szennyvíztisztítási és csatornázási projektek –, de vállalkozásfejlesztési programnak talán egyik sem nevezhető – mondta Kóka.


Kóka elmondása szerint a 2002 áprilisában és májusában, két hónap alatt, a Gazdasági Minisztérium illetékesei összesen 27,7 milliárd forintnyi pályázati pénzt ítéltek oda közel 3 ezer pályázónak, melynek tíz százalékát egyáltalán nem gazdaságfejlesztési célokra költötték: az összeg 2,2 százalékát, 598 millió forintot egyházi intézményeknek, 6,6 százalékot, 1,8 milliárd forintot 159 önkormányzat és 1,4 százalékot, 382 millió forintot 70 kulturális intézmény között osztottak szét.


A vállalkozásfejlesztésre ugyanezen időszakban kiutalt pályázati pénzekre a Ko-Ko és Zsolt Vendéglátóipari Kft-nek utalt 25,5 millió forintot illetve a Tokaj-Hill Borászati kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek ítélt 75,8 millió forintot említette meg a gazdasági miniszter példaként. Ez utóbbi esetében azonban megjegyezte, hogy a pályázat pontos körülményeit és célját a dokumentációk hiányosságai miatt még nem sikerült kideríteni.


Formai hiányosságok


Kóka utalt arra, hogy formailag általánosságban nagyon komoly hiányosságokat találtak a Széchenyi-terv pályázatainak kifizetéseinél. Mint mondta, jellemző a dokumentáció hiánya, a döntéshozatal nyomonkövethetősége, a pályázatok szétszabdaltsága, több száz pályázat kiírása, melyek gyanú szerint meglehetősen testreszabottak voltak. A számítógépes adatbázisok is hiányosak, mert azokból feltehetően adatokat töröltek ki vagy eleve fel sem vitték azokat, a rendelkezésre álló projektek listája pedig hiányos, a GKM információi szerint nem tartalmazza az összes projektet – jegyezte meg a miniszter.


Közpénzek bűnözőknek


A GKM rendelkezésére álló dokumentumok alapján Kóka megerősítette, hogy alapos a gyanú, hogy a Széchenyi-terv keretében ebben az időszakban közpénzek bizonyos bűnöző érdekeltségben vagy korábbi bűnözői érdekeltségbe tartozó cégekhez vándoroltak: 87,5 millió forintot utalt ki a minisztérium ebben az időszakban szabálytalanul és törvénytelenül, ráadásul a cég a szerződés megkötésekor már felszámolást kért maga ellen – mondta Kóka.


A fent említett okok miatt Kóka vizsgálatot rendelt el az Orbán-kormány “last minute” akciója keretében kifizetett 27,7 milliárd forint felhasználásáról. “Ha szükséges, akkor a támogatás átvevőinél csalás, sikkasztás gyanújával, a kifizető részéről pedig hanyag vagy hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a tárca” – hangsúlyozta a miniszter.


Fidesz: Kóka blöfföl


A Fidesz szerint Kóka János a vasárnapi sajtótájékoztatóján blöffölt, és Keller László nyomdokaiba lépett.


A Medgyessy-Gyurcsány-kormány egykori közpénzügyi államtitkára alaptalan vádaskodásaival, rágalmazásaival több tucat pert vesztett. Az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatban indított vizsgálatai nem tártak fel visszaéléseket; a bíróságok egyetlen egy alkalommal sem találtak törvénysértéseket. Végül a közpénzügyi államtitkár ámokfutása már a Medgyessy-Gyurcsány-kormány számára is tehertételt jelentett, és menesztették Keller Lászlót.


A Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője továbbá reményét fejezte ki, hogy április 9-én a választók ugyanúgy piros lapot mutatnak Kóka Jánosnak is, mint ahogyan Gyurcsány Ferenc mutatott piros lapot Keller Lászlónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik